Eliberarea Transilvaniei de Nord

Foto_Octavian_Siliveestru
de Octavian Silvestru


După  întoarcerea armelor împotriva Germaniei la 23 august 1944, obiectiv prioritar pentru armata română l-a constituit eliberarea Ardealului de Nord ocupat de Ungaria în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Se-implinesc-70-de-ani-de-la-Dictatul-de-la-Viena

Eliberarea-Transilvaniei-de-nord1-300x262Astfel, la 8 septembrie 1944 a fost eliberat primul oraş românesc, Sfântu Gheorghe. Trupele române au continuat ofensiva eliberând oraşele Târgu Mureş (28 septembrie),  Cluj (11 octombrie) şi Oradea (12 octombrie). La 25 octombrie 1944 au fost eliberate ultimele localităţi româneşti: Carei şi Satu-Mare.

2014_10_24_0_17_25-octombrie-ziua-amintirilor-eroice-de-acum-70-de-ani_42579

Apoi, armata română a luat parte la luptele din Ungaria şi Cehoslovacia. După capitularea Germaniei şi încetarea luptelor, trupele române s-au întors în ţară fiind primite cu entuziasm de populaţie. În numeroase localităţi s-au organizat festivităţi în onoarea militarilor români întorşi de pe front. Unul dintre aceşti militari, locotenentul Nicolae Magherescu, a fost impresionat de primirea triumfală făcută de populaţie la sosirea  în ţară.

Al-Doilea-Razboi-Mondial-4

„După ce s-a terminat războiul, noi am stat în Cehoslovacia, lângă Brno, într-o pădure, încă o lună de zile. Pe la sfârşitul lui iunie 1945 am primit ordinul să plecăm în ţară. Când am ajuns în ţară, ne-am oprit la Arad, unde era garnizoana Diviziei 1 cavalerie. Am fost primiţi de prefectul judeţului şi de primarul oraşului Arad. Nu pot să descriu ce primire ni s-a făcut! Am defilat prin faţa generalului comandant, a prefectului şi a primarului. A fost uimitor. Toţi bărbaţii şi toate femeile care erau pe marginea drumului aveau flori pe care ni le ofereau. Şi noi  toţi eram încărcaţi cu flori. Aveam braţele pline de flori.  Era un entuziasm de nedescris. Toţi ne-au mulţumit pentru lupta noastră şi pentru faptul că am adus partea de nord a Transilvaniei la patria mamă.  Toţi ne-au mulţumit.”

romanian_peasant

[Înregistrare realizată de Octavian Silivestru, 8.05.1997;  Arhiva de istorie orală – Radio România]