Iurie Leancă a criticat alianța de guvernare la BBC: Pro-europeni doar în nume

Iurie Leancă a fost unul din invitații emisiunii Business Matters la BBC Radio, unde acesta a criticat actuala coaliție de guvernare. Potrivit lui,  Republica Moldova are un Guvern minoritar care nu este capabil să continue agenda de reforme și lupta cu corupția. „Acum nimeni nu mai vorbeşte serios despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. Ei se numesc pro-europeni, dar nu fac decât să denatureze percepţia despre integrarea europeană”, a declarat Iurie Leancă.
Întrebat despre gradul de încredere a populaţiei în valorile şi aspiraţiile europene, Iurie Leancă a afirmat că societatea moldovenească continuă să fie divizată. Potrivit lui, scepticismul se explică prin propaganda din Est, dar şi incapacitatea autorităţilor de a vorbi oamenilor despre beneficiile integrării europene. „Anul trecut am fost focusaţi pe reforme şi am realizat un program amplu:  regimul liberalizat de vize,  drumuri naţionale, proiecte sociale, oamenii aveau o speranţă, iar în acest an practic nimic nu se întâmplă”, a spus politicianul.
Comentând situaţia actuală din sistemul financiar-bancar și furtul de la BEM, Leancă a declarat că problemele din sectorul bancar existau de mai mult timp, iar Banca Naţională, care este organul regulator, nu a folosit toate instrumentele ca să remedieze situaţia. „Din păcate instituțiile noastre de drept sunt incapabile sau nu-şi doresc să investigheze ceea ce s-a întâmplat, de aceea am decis că avem nevoie de o anchetă internaţională. A venit Kroll, companie ce ne poate ajuta să recuperăm cel puţin o parte din sumă”, susţine ex-premierul.
Întrebat dacă crede că în furtul de la BEM sunt împlicaţi politicieni de rang înalt, Iurie Leancă a spus că trebuie să se pună presiuni asupra instituțiilor noastre de drept. „Dacă politicienii de rang înalt au fost implicaţi, atunci trebuie să îi cunoaştem şi să fie sanctionaţi. Totodată, trebuie să rezolvăm lacunele din sistemul financiar-bancar”, concluzionează Iurie Leancă.

MOLDOVA.org (10 mai)