2015. május 13

Bukarestben felavatták a Kiberbiztonsági Innovációs Központot

A Bukarestben szervezett regionális kiberbiztonsági csúcstalálkozó harmadik és egyben utolsó napján, szerdán, felavatták a romániai Kiberbiztonsági Innováiós Központot, amely amerikai támogatással létrejött kisérleti programként működik. Mint Bruce Andrew, az USA kereskedelmi minisztériumának helyettes államtitkára megjegyezte „e központ sok új dolgot fog végezni: felkésziti a személyzetet, új technológiákat tesztel, megbeszéléseknek ad helyet a kormányok és társaságok, illetve civilszervezetek között”. Az amerikai kormány e kisérleti programot 800 ezer dolárral finanszirozta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05. 13)

A kormány érvénytelenitette a Hunedoara Energetikai Komplexum privatizációs stratégiáját

Szerdán a kormány érvénytelenitette a Hunedoara Energetikai Komplexum privatizációs stratégiáját. Ugyankkor jóvahagyta a 40 millió lej értékű kölcsön folyósitását, hogy a vállalat visszafizethesse azt az állami segélyt, amelyben 2008 és 2011 között részesült.E probléma megoldása után a vállalalt lehivhatja az Európai Bizottság által a múlt hónapban jóváhagyott 160 millió lej értékű segélyt. A Brüsszel által kitűzött tobábbi feltétel az, hogy a Hunedoara Energetikai Komplexumot osszák fel bányászati és energiát előállitó egységekre, nyilatkozta Andrei Gerea energiaügyi miniszter. A zsil-völgyi bányász-szakszervezetek attól tartanak azonban, hogy e kölcsön a központ bezárásnak egyik formája. Petre Nica szakszervezeti vezető szerint a bányászok ellenzik a központ emlitett két egységre való felosztását is és a kormány határozott fellépését kérik a több mint 6.500 alkalmazott munkahelyeinek megvédéséért. Gerea miniszter szerdán aláhúzta, hogy nem tevődik fel a Hunedoara Energetikai Központ felszámolásának kérdése, s jelenleg néhány befektető érdeklődést tanusit a bányatevékenység fellenditése iránt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

„A román hatóságoknak hatékonyabb megoldást kell felkutatniuk az európai alapok jobb kezelésére”

A román hatóságoknak hatékonyabb megoldást kell felkutatniuk az európai alapok jobb kezelésére, hangsúlyozta Crina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos. Corina Creţu kedden ay Európai Alapokért felelős Minisztérium képviselőivel folytatott megbeszéléseket, mely alkalommal megemlitette, hogy az általa vezetett munkacsoport megoldásokat próbál felkutatni az európai alapok jobb lehivása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -05.13)

A képviselőház elfogadta a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló törvénytervezetet

A képviselőház 275 szavazattal, kettő ellenében, négy tartózkodás mellett szerdán elfogadta a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló törvénytervezetet, amelyet a tavaly ősszel a szenátus már megszavazott, igy már csak Klaus Iohannis államfőnek kell aláirnia. A törvénytervezet értelmében a közigazgatási egységek – községek, városok, megyék – saját zászló megalkotását kezdeményezhetik. A települési vagy megyei tanácsban elfogadtatott zászlót azonban a kormánynak is jóvá kell hagynia. A zászlókon szerepelhet a helyi címer, valamint a közigazgatási egység neve is, amelyet a  kisebbségek nyelvén is fel lehet tüntetni ott, ahol az illető közösség teszi ki a lakosság legalább húsz százalékát.A helyi zászló jelképei és színe nem sértheti a román nemzeti jelképeket és nem tartalmazhatják más nemzetek jelképeit. A közintézményeken a helyi zászlót csak Románia és az EU lobogójával együtt lehet kitűzni. A törvény megsértése kihágásnak minősül, amit öttől tízezer lejig terjedő pénzbirsággal sújtanak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Rozalia Ganciulescu