Federalizarea Ucrainei este exclusă, a declară ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer

Federalizarea Ucrainei este exclusă, a declară ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer. El a precizat, în exclusivitate pentru Radio România, că Ucraina pregăteşte o revizuire constituţională, prin care regiunile să capete mai multe drepturi, dar şi responsabilităţi, cu condiţia să nu existe interese ascunse. Această descentralizare va viza şi regiunile din Ucraina în care trăiesc români, dar măsura nu se va aplica în funcţie de criterii etnice, a adăugat Teofil Bauer.
Teofil Bauer: Dacă cineva încearcă să pună mai mult accent pe componentul etnic, jucăm foarte bine în favoarea părţii a treia, înţelegem despre cine vorbim. Ea se ocupă cu lumea rusă. Cei de la Moscova nu se gândesc la Ucraina, sau la România, sau la alţi vecini ai Ucrainei, ci se gândesc la interesele lor, cum să ne facă să ne ciocnim noi între noi şi cineva din chestia asta să profite.
Reporter: Ministerul Român de Externe a transmis un comunicat pe un ton destul de supărat în legătură cu interzicerea intrării în Ucraina, recent, a unui cetăţean român – Mircea Druc.
Teofil Bauer: Aş vrea să precizez că de astfel de interdicţii nu se ocupă nici Ambasada, nici Ministerul de Externe, sunt alte organe, structuri ale statului. Poate că dânsele chiar au avut nişte temeiuri, nu vi le pot spune, că pur şi simplu nu avem o astfel de informare. Dacă o să o avem, pe canalele diplomatice, o să o transmitem la Ministerul de Externe Român şi, dacă va fi cazul, chiar şi pentru publicul român.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 mai