2015. május 14

Felfüggesztették tisztségéből Ráduly Róbertet, Csikszereda polgármesterét

Hargita megye prefektusa csütörtökön felfüggesztette tisztségéből Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város egyik alpolgármesterét azt követően, hogy a hivatali visszaéléssel gyanúsított elöljárókat jogerősen harminc napra házi őrizetbe helyezte a bíróság. A törvény értelmében a kényszerintézkedés idején Antal Attila, a város másik alpolgármestere láthatja el a polgármesteri teendőket Csíkszeredában, ha az önkormányzati testület megbizza e feladattal. A korrupcióellenes ügyészség április 30-án Ráduly Róbert és Szőke Domokos előzetes letartóztatását kezdeményezte, de a bukaresti bíróság az elöljárók házi őrizetét rendelte el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Kiutasitottak egy román állampolgárt Moldova Köztársaságból

Kiutasitották Moldova Köztársaságból George Simiont, az Acţiunea 2012 szervezet vezetőjét, aki Románia és Moldova Köztársaság egyesülését szorgalmazta és népszerűsitette. George Simiont szerdán tartóztatták fel Kisinyóvban a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat ügynökei, majd a román határig kísérték és öt évre kitiltották Moldovából. A román külügyminisztérium kijelentette, hogy magyarázatot vár Simion kitiltására. A kisinyóvi belügyminisztérium csütörtöki közleményében leszögezte azonban, hogy a moldovai törvények értelmében a hatóságoknak joguk van nemkívánatossá nyilvánítani és kiutasítani az országból minden olyan külföldit, aki a nemzetbiztonságot veszélyezteti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

A külügyminisztérium üdvözli a román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény hatályba lépését

A román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény megkönnyíti a határ két oldalán, harminc kilométeres körzetben élők határátlépését. A román külügyminisztérium szerint az egyezmény mintegy 2 millió személyt érint a két ország közös határszakaszának övezetében.A megállapodás azokra vonatkozik, akik legalább három éve a határ két oldalán húzódó 30 kilométeres körzetben élnek és 3 hónapnál rövidebb ideig akarnak családi, szociális, gazdasági vagy kulturális okokból a szomszédos ország területén tartózkodni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)

Az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bank javitott a román gazdaság idei növekedési előrejelzésén

Az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bank (BERD) csütörtöki közgyűlésén nyilvánosságra hozott jelentés szerint a román gazdaság az idén 3%-al növekedik. Az év kezdetén a BERD a román gazdaság 2,8%-os növekedését prognosztizálta. Ami Moldova Köztársaságot illeti, a BERD az év elején a gazdaság stagnálását jósolta, de legutóbbi előrejelzése szerint a moldovai gazdaság 2%-al való csökkenésére lehet számitani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)