Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a primit premiul Charlemagne

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a primit astăzi la Aachen premiul Charlemagne, una dintre cele mai importante distincţii europene. Cerasela Rădulescu ne spune mai multe.

Reporter: Charlemagne a dat numele său celui mai important premiu al timpului nostru, premiul internaţional Charlemagne din Aachen. El a fost instituit în 1950, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi urma să fie oferit personalităţilor care contribuiau la unificarea europeană. A fost gândit ca o legătură între trecut şi viitor, menit să sublinieze continuitatea de la întemeierea Europei medievale la arhitectura Europei moderne. Martin Schulz, politicianul social-democrat german, preşedinte al Parlamentului European, a devenit astăzi cea de-a 57-a personalitate care primeşte acest titlu. Organizatorii spun în expunerea de motive i-a fost acordat lui Martin Sculz anul acesta pentru faptul că el a precizat încă de la începutul mandatului său că în calitate de preşedinte va lupta pentru respectarea parlamentului de către guverne atunci când şi dacă se vor afla în pericol drepturile cetăţenilor europeni şi va respinge orice poziţie care pleacă de la premisa că mai multă Europă ar putea fi obţinută cu mai puţin parlamentarism. Este de menţionat, de asemenea, rolul lui Martin Schulz în promovarea conceptului de „pitzenkandidaten” în perioada premergătoare alegerilor europene din 2014, semnificând după Tratatul de la Lisabona o mai mare putere acordată cetăţenilor la alegeri în a-l desemna pe preşedintele Comisiei Europene prin rezultatul votului lor pentru eurodeputaţi care au decis astfel cine a devenit preşedintele Comisiei. Reamintesc că anul trecut în 2014 a fost pentru prima dată când preşedintele Comisiei Europene a fost desemnat astfel şi nu a mai fost numit direct prin negocieri politice de către liderii statelor membre ale UE, cum se întâmplase până atunci.

Martin Schulz: Este o zi specială pentru mine, vă puteţi imagina. Primesc premierul Charlemagne pe pământul ţării mele, la mine acasă.

Reporter: A rostit Martin Schulz astăzi, la înmânarea premiului. Anul trecut laureatul a fost Herman Van Rompuy, fostul preşedinte al Consiliului European. Printre cei distinşi în trecut se numără fostul preşedinte francez, Francois Mitterand, preşedintele american, Bill Clinton, fostul cancelar german, Helmut Kohl, dar şi actualul cancelar, Angela Merkel, cât şi preşedintele Consiliului European actual, polonezul Donald Tusk.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 mai