TASS: Noul radar al NATO din Letonia va controla spaţiul aerian al Ţărilor Baltice

 O nouă staţie radar, care face parte din Sistemul de apărare anti-rachetă al NATO, a început să funcţioneze nu departe de portul leton Ventspils. După cum s-a comunicat pe 15 mai de la Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Letonia, moderna staţie strategică de radiolocaţie tridimensională „AN/TPS-77” a înlocuit un radar depăşit tehnologic.
„Noul radar va îmbunătăți securitatea spațiului aerian, permițând o monitorizare mai eficientă a utilizării spațiului aerian leton, precizează Ministerul Apărării de la Riga. În acelaşi timp, această staţie de supraveghere a spaţiului aerian reprezintă o contribuţie importantă la securitatea internațională.”
Conform datelor Ministerului leton al Apărării, staţiile radio din Estonia, Letonia şi Lituania interacţionează în nişte centre naţionale de control al spaţiului aerian şi într-un centru regional de monitorizare a spaţiului aerian de la Karmelava, din Lituania, ceea ce constituie, pe ansamblu, un sistem de control al spaţiului aerian al Ţărilor Baltice (BALTNET). „La rândul său, acest sistem este inclus în sistemul unificat de apărare aeriană al NATO (NATINADS)”, precizează Ministerul Apărării de la Riga.
Staţii similare de monitorizare a spaţiului aerian au intrat deja în funcţiune în oraşele Rezekne și Lielvarde din Letonia.
De asemenea, radare de tip „AN / TPS-77” funcționează în Belgia, Italia, Germania, Marea Britanie, România, Brazilia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Singapore, SUA, Canada și în alte țări.
Anterior, Ministerul Apărării din Letonia a comunicat că, în 2014, în zona de frontieră, a crescut semnificativ activitatea avioanelor și a navelor aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse. Potrivit acestui minister, avioanele şi navele militare ruseşti s-au apropiat de frontierele republicii de peste 250 de ori.
Ţările Baltice vor solicita Statelor Unite ale Americii să trimită pe teritoriile lor 3.000 de militari cu regim permanent. (www.tass.ru – 15 mai)