Un tribunal din Statele Unite l-a condamnat la moarte prin injecţie letală pe Djokar Ţarnaev, autorul atacului cu bombă, din 2013

Un tribunal din Statele Unite l-a condamnat la moarte prin injecţie letală pe Djokar Ţarnaev, autorul atacului cu bombă de la Maratonul din Boston din 2013. Djokar a fost găsit vinovat pentru că instalat şi explodat bombele la linia de sosire a cursei, împreună cu fratele său mai mare, Tamerlan, omorât de poliţie în timpul urmăririi. Potrivit corespondentei noastre, motivele atentatului n-au fost totuşi lămurite. Juriul a deliberat 14 ore înainte de stabilirea pedepsei.
Reporter: Doina Saiciuc – 150 de martori, între care supravieţuitori mutilaţi ai atacului terorist şi un tată al cărui fiu de opt ani a murit sub ochii lui, au expus în faţa juraţilor momentele cutremurătoare în care şi-au pierdut viaţa trei oameni, iar alţi 300 au fost răniţi, 17 dintre ei cu membre amputate. Avocata lui  Ţarnaev a admis încă din prima fază a procesului rolul lui în atac, dar a pledat pentru compasiune faţă de clientul său, acum în vârstă de 21 de ani, care a fost abandonat de părinţii lui, bolnavi mental, şi care a căzut sub influenţa fratelui său mai mare, radicalizat, Tamerlan. Acesta a fost ucis la câteva zile după atac, într-un schimb de focuri cu poliţia. Cel mai mare mister rămâne motivul pentru care tânărul care a fost descris de profesori şi colegi drept „bun şi amabil” şi care visa să devină inginer sau avocat, a comis unele din cele mai cumplite crime pe care le-a văzut Bostonul. Anul acesta, el ar fi trebuit să absolve împreună cu colegii lui, Universitatea Massachusetts Dartmouth.  A aflat, în schimb, într-un tribunal federal, că viaţa sa se sfârşeşte.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 mai