László Kövér a purtat discuţii cu preşedintele Adunării Parlamentare a NATO

Preşedintele legislativului ungar, László Kövér, a purtat discuţii cu preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Michael Turner – a informat şeful Biroului Parlamentului Ungariei, Zoltán Szilágyi. Potrviti comunicatului remis Agenţiei de Presă MTI, preşedintele legislativului ungar a declarat că este o mare onoare pentru Ungaria şi pentru parlamentul ţării ca sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO să fie organizată la Budapesta pentru a treia oară, după anii 1995 şi 2000. „Ungaria promovează o politică de aliat, echilibrată şi consideră importante chestiunile aflate pe ordinea de zi a sesiunii de acum”.

Integrarea euoratlantică reprezintă una din priorităţile politicii externe ale Ungariei, se mai arată în comunicat. Ungaria susţine candidatura celor patru ţări: Bosnia-Herţegovina, Muntenegro, Macedonia şi Georgia, deoarece extinderea Uniunii Europene şi a NATO serveşte stabilităţii europene, a subliniat László Kövér. Şeful delegaţiei maghiare la summitul de la Budapesta, Mihály Balla (Fidesz), a înaintat o iniţiativă Preşedinţiei Adunării Parlamentare a NATO, document în care se pledează pentru menţinerea pe ordinea de zi a procesului de lărgire a NATO, precum şi pentru îndemnarea statelor candidate la aderare şi invitarea Muntenegrului pentru începerea negocierilor de aderare la NATO.

Potrivit comunicatului, Michael Turner a salutat iniţiativa deputaţilor maghiari şi a numit drept o importanţă strategică aderarea la NATO a Muntenegrului şi a celorlalte trei state. László Kövér a mai declarat că are o importanţă majoră a rolul asumat de coaliţia internaţională în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic, iar în acest context a evidenţiat decizia adoptată de legislativul ungar potrivit căreia din anul viitor 100 de militari ungari vor îndeplini misiuni de protecţie şi pază în oraşul irakian Erbil. La întrevederea între László Kövér şi Michael Turner au fost abordate şi provocările cauzate de valul de imigranţi din regiunea meditereană şi de la graniţele terestre ale Ungariei, precum şi situaţia maghiarilor din Ucraina, se mai arată în comunicat.
Traducerea: Rozália Gănciulescu

MTI – 17 mai