Până la sfârşitul anului, Muntenegru va afla dacă va fi invitat să adere la NATO

Adunarea Parlamentară NATO, organizată la Budapesta, a adoptat o declaraţie prin care se recomandă statelor membre să rămână angajate politic în ce priveşte primirea de noi membri şi, până la sfârşitul anului, să adopte o decizie privind invitarea Muntenegrului de a adera la NATO.
În document se recomandă ca statele candidate să-şi intensifice eforturile pentru a soluţiona problemele deschise şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile.
Oficialii Ungariei, care este ţară de contact între Muntenegru şi NATO, sprijină ferm primirea Muntenegrului în NATO – a anunţat televiziunea naţională din Muntenegru. Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat că „obiectivul comun este o Europă liberă şi stabilă”. „Este o provocare, iar politica uşilor deschise este cea mai bună metodă prin care acest obiectiv se poate realiza. Fiecare stat aspirant va fi evaluat individual. Primul stat este Muntenegru şi, până la sfârşitul anului, vom decide dacă va fi invitat să adere” – a declarat Vershbow. Preşedintele Parlamentului muntenegrean, Ranko Krivokapic, a mulţumit pentru faptul că documentul adoptat promovează politica de extindere şi transmite clar apelul ca statele membre NATO să decidă până la sfârşitul anului aderarea Muntenegrului la NATO. „Muntenegru a demonstrat un angajament sincer pentru aderarea şi valorile NATO. Am demonstrat că înţelegem acest parteneriat nu doar pentru avantaje, ci şi ca o obligaţie de a sprijini viitorii parteneri în provocările cele mai complicate” – a declarat Krivokapic. În acest context, vicepreşedintele parlamentului maghiar a declarat că statele din Balcanii de Vest ar trebui să fie parte a NATO, iar vicepremierul maghiar, Semjen Zsolt, a declarat că „Ungaria este interesată ca Balcanii de Vest să devină o zonă stabilă şi prosperă. Evenimentele din Macedonia demonstrează că aderarea la NATO nu are alternativă. Este important ca Muntenegru să primească invitaţia până la sfârşitul anului, pentru că această invitaţie va motiva şi celelalte state aspirante”.

(www.tanjug.rs – 19 mai)