Conferinţă regională europeană a Interpol desfăşurată la Bucureşti

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul al afacerilor interne, a discutat cu secretarul general al Interpol, Jürgen Storck, despre cazul românului răpit. Întrevederea a avut loc la Bucureşti unde se desfăşoară lucrările celei de a 43-a Conferinţe europene regionale a Interpol. Ramona Alexandrescu ne dă detalii.

Reporter: Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a discutat cu secretarul general al Interpol, Jürgen Storck, referitor la acest caz având în vedere experienţa instituţiei în combaterea terorismului.

Gabriel Oprea: Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso şi despre evoluţia acestei situaţii şi suntem interesaţi să avem un schimb de informaţii intens cu Interpol în acest caz, având în vedere experienţa acestei organizaţii în problematicile de tip terorist. La MAE este constituită o celulă de criză încă din luna aprilie şi acolo sunt analizate toate informaţiile noi care privesc această situaţie.

Reporter: Interpol s-a dezvoltat şi a devenit un aliat valoros în lupta împotriva crimei organizate internaţionale – a spus Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: La nivelul anului 2014 România a contribuit la bazele de date Interpol cu peste 1.750.000 de informaţii operative, iar agenţiile de aplicare a legii din ţara noastră au accesat bazele de apropae 20 de milioane de ori. Schimbul operativ de informaţii a condus, printre altele, la depistarea prin intermediul Biroului Naţional Interpol din cadrul Poliţiei române a unor urmăriţi internaţional deosebit de periculoşi.

Reporter: Criminalitatea cibernetică, migraţia ilegală, fluxul de luptători străini, toate reprezintă pericole majore la adresa păcii şi a stabilităţii din Europa şi nu numai – a spus secretarul general al Interpol, Jürgen Storck.

Jürgen Storck: ONU estimează ca aproximativ 20.000 de luptători străini din 100 de ţări au călătorit către zonele de conflict folosind Europa ca şi coridor, dar mai ales folosind paşapoarte furate. Toate naţiunile trebuie să-şi întărească procedurile de securitate a frontierelor prin extinderea accesului la baza de date a Interpol pentru documente furate şi pierdute. La punctele majore de frontieră reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din România pot scana paşapoartele persoanelor care intră sau tranzitează ţara pentru a identifica dacă un individ foloseşte un document furat. Singura modalitate de combatere a acestei ameninţări şi de a anihila organizaţiile infracţionale este crearea unei reţele globale puternice de aplicare a legii. România se află în top 30 a utilizatorilor la nivel mondial a bazei de date a Interpolului. România se confruntă cu provocările de securitate în faţa acestor ameninţări. În 2014 România a accesat baza de date a Interpol de peste 19 milioane de ori, fiind al cincilea utilizator la nivelul UE şi al 17-lea dintre toate ţările membre Interpol. Terorismul şî criminalitatea organizată transfrontalieră sunt probleme globale care necesită soluţii globale dezvoltate, aplicarea legii rămâne o prioritate la nivel mondial.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai