A IV-a ediţie a Summitului Parteneriatului Estic

În capitala Letonei, Riga, începe a IV-a ediţie a Summitului Parteneriatului Estic, prima care va analiza începutul implementării acordurilor de asociere la Uniunea Europeană şi acordurilor de liber schimb, pe care le-au încheiat trei dintre state – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Este posibil – spun gazedele – să se ia în discuţie crearea unei zone economice comune europene. Trimisul special al Radio România Actualităţi, Simina Botar, a ajuns astăzi la Riga şi are primele informaţii:
Reporter: Simina Botar – La iniţiativa Letoniei, care asigură preşedinţia rotativă în Uniunea Europeană, până la mijlocul anului, la Riga s-a desfăşurat pentru prima dată şi o conferinţă a mass-media din ţările Parteneriatului Estic şi din Uniunea Europeană. A fost o conferinţă de două zile, s-a discutat rolul unei mass media liberă şi /…/ în furnizarea de informaţii obiective pentru a contracara părtinirea, dezinformarea şi propaganda, având în vedere provocările dramatice cu care ne confruntăm în prezent, în regiune. Am înţeles, că ieri s-a prezentat într-un eveniment separat o primă variantă a unui studiu la care lucrează Fondul European pentru Democraţie – European Endowment for Democracy, un studiu de fezabilitate privind iniţiativele mass-media în limba rusă, în regiunea Parteneriatului Estic şi dincolo de aceasta. Al IV-lea Summit al Parteneriatului Estic începe mâine, în centrul oraşului se fac ultimele pregătiri, în faţa clădirii atestate în 1334, ca sediu al Marii Ghilde a Negustorilor, în care se va desfăşura programul primei zile a summitului. În faţa acestei clădiri l-am observat, astăzi, pe Aleksei Venediktov, redactorul şef al cunoscutului post de radio „Ecoul Moscovei”. Aţi venit la summitul Parteneriatului Estic? – m-am mirat eu. Mi-a confirmat şi a explicat:
Aleksei Venediktov: Cred că singura temă este, fără îndoială, tema ucraineană. Cred că cea mai interesantă persoană care a venit pe neaşteptate, este Cameron, premierul britanic. Aici vor fi întâniri ale lui Merkel cu Poroşenko şi liderii altor republici foste sovietice. Cred că se lucrează la o poziţie comună nu doar în interiorul Uniunii Europene, ci a Uniunii Europene şi a fostelor republici sovietice. Este clar că această poziţie va fi pentru Ucraina, este clar că va fi împotriva politicii Rusiei. Mi se pare interesant să văd cum se va obţine acest lucru.
Reporter: Aleksei Venediktov este foarte sceptic în privinţa viitorului conflict din sudul Ucrainei.
Aleksei Venediktov: Eu nu cred într-un conflict îngheţat în Ucraina, deşi, probabil, aşa va fi, încă un Boeing doborât din greşeală, sau o rachetă care a luat-o pe o traiectorie greşită. Sunt prea mulţi interesaţi să menţintă temperatura înaltă acolo, este un poligon imens, inclusiv pentru bani, inclusiv pentru armament, este o gaură neagră, exact ca Transnistria. Numai că în cazul Ucrainei, există şi ieşire la mare, pe acolo se pot aduce narcotice, granţia cu Rusia sau cu Ucraina este ca şi inexistentă. Ce se mai poate întâmpla acolo? Orice. Nu există o soluţie bună. Nu există.
Reporter: Noi nu vom da înapoi Crimeea şi din Doneţk nu plecăm – a mai spus Venediktov, lăsându-mă să deduc unde sunt ghilimelele şi la cine se referă. La Riga s-a desfăşurat astăzi şi o conferinţă a liderilor democraţi din Uniunea Europeană şi din ţările vecine, cu tema „Vecinătăţi europene” – o manifestare organizată la iniţiativa fostului preşedinte al Letoniei, doamna Vaira Vike-Freiberga. La conferinţă au participat cu un discurs despre o viziune asurpa Europei şi o intervenţie pe tema rolului României în asigurarea stabilităţii în Europa Centrală şi Balcani, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. Într-o scrisoare deschisă adresată de foştii şefi de stat şi de guvern Summitului Parteneriatului Estic, se face apel la mai multă energie pentru oprirea vărsării de sânge în Ucraina şi se fac mai multe recomandări, care merg de la aplicarea acordurilor de la Minsk la implicarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii în negocierea unei soluţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 mai