Festivalul Filmului European vine la Iași în perioada 22-24 mai

Festivalul Filmului European se desfășoară la Iași în perioada 22 – 24 mai. Festivalul s-a desfășurat deja în București (7-14 mai) și Craiova (15-17 mai) și urmează să ajungă în alte două orașe din țară: Tîrgu Mureș (22-25 mai) și Hunedoara (29-31 mai). Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tîrgu Mureș și Asociația K’ARTE, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC.

La Iași, proiecţiile se vor desfășura pe parcursul a trei zile și vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

 La Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 22 mai, ora 19:00, va fi proiectat filmul britanic O poveste cu cântec (2014), premiat la Sundance Film Festival, British Independent Film Awards, GLAAD Media Awards și BAFTA Awards. Pelicula regizată de Hong Khaou, care semnează și scenariul, spune povestea unei mame chinezo-cambogiene îndurerată de moartea prematură a fiului ei, a cărei lume va fi și mai tulburată de apariția unui străin.

 Selecţia festivalului propune, la Iași, o perspectivă asupra diversităţii producţiei cinematografice europene, prezentând filme din opt ţări, precum filmul Te iubesc, Ion și Doina (Rep. Moldova), Legături bolnăvicioase (România), Celelalte mătănii (Turcia), Gelozia (Franța), Aferim! (România), Față în față (Portugalia), Nord-vest (Danemarca), Leviatan (Rusia), Ida (Polonia) și Dumnezeii (Polonia).

 „Ne face o deosebită plăcere să putem oferi și în acest an o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Sperăm că cinefilii din Iași se vor bucura de selecţia de filme a acestei ediţii, definită de câteva particularități: identitatea europeană, diversitatea genurilor, viziunile personale ale realizatorilor de film european, capacitatea de naște întrebări și de a îndemna la visare etc. Timp de trei zile, vă invit să luați o pauză de la efecte speciale și să vă lăsați în voia neprevăzutului din cinematografia europeană“ a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele ICR.

 Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizeze clipul de promovare al festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Tudor Giurgiu, autor a numeroase producţii cinematografice care s-au bucurat de mare succes, printre care lungmetrajele Legături bolnăvicioase și Despre oameni și melci.

 Spotul de prezentare poate fi vizionat aici: www.youtube.com/watch?v=0AsRCND5ouE

 

Program

22 – 24 mai: Festivalul Filmului European la Iași – Casa de cultură Mihai Ursachi

Vineri 22 mai

19:00   Gala de deschidere a Festivalului Filmului European

O poveste cu cântec / Marea Britanie / 2014 / 86’

Sâmbătă 23 mai

12:30   Te iubesc, Ion și Doina / Moldova / 2014 / 100’ (doc.)

14:30   Films by Tudor Giurgiu – Legături bolnăvicioase / România / 2006 / 86’

16:00   Celelalte mătănii / Turcia / 2009 / 90’

18:00   Gelozia / Franța / 2013 / 77’

20:00   Aferim! / România / 2015 / 105’

Duminică 24 mai

12:30   Față în față / Portugalia / 2013 / 69’

14:00   Nordvest / Danemarca / 2013 / 91’

15:30   Leviatan / Rusia / 2014 / 140’

18:00   Ida / Polonia / 2013 / 82’

20:00   Dumnezeii / Polonia / 2014 / 112’

Despre filme

 

O poveste cu cântec

Marea Britanie, 2014, 86’, dramă; Regia și scenariul: Hong Khaou

Plasat în Londra contemporană și avându-l protagonist pe Ben Whishaw, O poveste cu cântec spune povestea unei mame chinezo-cambogiene îndurerată de moartea prematură a fiului ei, a cărei lume va fi și mai tulburată de apariția unui străin. Cei doi au dificultăți de comunicare din cauza diferențelor de limbă, dar sunt legați de durerea pe care o împart. Cu ajutorul unui interpret reușesc să adune laolaltă amintirile despre bărbatul pe care amândoi l-au iubit foarte mult..


Te iubesc, Ion și Doina (documentar)

Moldova, 2014, 100’, Regia, scenariu, montaj: Leontina Vătămanu

Filmul Te iubesc, Ion și Doina spune povestea legendarului tandem muzical, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Este o poveste de iubire, în toate formele ei, și nemurire, în care regăsim pagini de istorie din viața celor două inimi gemene, precum și secvențe din prezent, când existența lor continuă prin arta și creația care i-a consacrat.


Legături bolnăvicioase

România / Franța, 2006, 86’, dramă, Regia: Tudor Giurgiu, Scenariul: Cecilia Ştefănescu (după romanul omonim)
Te îndrăgostești. Nu există nici o regulă. Pentru restul lumii poate părea ceva bolnăvicios. E ceva care te poate răni, te poate durea… mai mult decât orice altceva. Alex și Kiki par a fi două prietene foarte bune. De fapt, ele trăiesc o altfel de dragoste. Pentru familia lor, Kiki și Sandu sunt doi frați care se ceartă din când în când. De fapt, sunt îndrăgostiți… unul de altul. Legături bolnăvicioase spune povestea lor.


Celelalte mătănii

Turcia, 2009, 90’ dramă, Regia: Mahmut Fazil Çoşkun, Scenariul: Tarık Tufan, Görkem Yeltan

Musa este un tânăr muezin, timid, care se mută la Istanbul pentru a lucra la moschee. Se mută în centrul orașului și se îndrăgostește de vecina lui, Clara, o frumoasă asistentă catolică. La început, Musa este timid și confuz privind sentimentele sale, dar pe măsură ce trece timpul, acestea nu mai pot fi ignorate. Când îi face o vizită Clarei, la biserică, îl întâlnește pe anticarul Yakup, și mici surprize încep să apară din intersectarea celor trei vieți.


Gelozia

Franța, 2013, 77’, dramă, Regia: Philippe Garrel, Scenariul: Marc Cholodenko, Caroline Deruas-Garrel, Philippe Garrel, Arlette Langmann

 

Louis a trăit vreo zece ani cu Mathilde și au împreună o fiică, Charlotte. Obosit de rutina cotidiană a vieții de cuplu, o părăsește pe Mathilde pentru Claudia. Amândoi sunt actori. În viața profesională, totul merge bine pentru Louis: are agenda plină de proiecte. Pentru Claudia e mai complicat, abia își câștigă existența, și îi este foarte teamă că Louis o să obosească și o s-o părăsească. Într-o seară, norocul îi surâde, în sfârșit. Întâlnește un arhitect care îi face o ofertă de serviciu. Gelos, Louis vede asta ca pe o amenințare… Charlotte, fiica lui Louis, asistă la certuri…

 

Aferim!

România, 2015, 105’, dramă, Regia: Radu Jude, Scenariul: Radu Jude, Florin Lăzărescu

În Țara Românească a începutului de secolul XIX, zapciul Costandin însoțit de fiul său Ioniță caută un rob fugar.


Față în față

Pofrtugalia, 2013, 69’, Regia şi scenariul: Margarida Leitão

Față în față surprinde activitatea unor grupuri de forcados din Portugalia și Mexic, care își dedică cei mai buni ani unor practici riguroase, care se supun disciplinei și unei ierarhii bine stabilite. Împreună își testează limitele curajului și ale fricii. În arenă, sub privirea apăsătoare a unui public tăcut, se pun pe ei înșiși la încercare.


Nord-vest

Danemarca, 2013, 91′, drama, Regia: Michael Noer, Scenariul: Rasmus Heisterberg, Michael Noer

Nordvest este una dintre cele mai sărace zone din Copenhaga. Casper are 18 ani şi trăieşte aici cu mama, fratele şi sora mai mică. Adolescentul se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta vânzând bunuri furate unui gangster de cartier. Când crima organizată pătrunde în Nordvest, ierarhia infractorilor se schimbă, iar Casper are şansa unei ascensiuni. Curând va ajunge într-o lume a drogurilor, a violenţei şi-a prostituţiei, iar deznodământul va face ca locul de joacă din copilărie să se transforme într-un adevărat câmp de luptă..

 

Leviatan

Rusia, 2013, 140’, dramă, Regia: Andrey Zvyagintsev, Scenariul: Andrei Zviaghințev, Oleg Neghin

Leviatan este o reinterpretare a legendei biblice a lui Iov, repovestită ca un conflict între un simplu mecanic şi un primar corupt. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său. Andrei Zviaghințev și Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia.


Ida

Polonia, 2013, 82’, dramă, Regia: Paweł Pawlikowski, Scenariul: Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz

Polonia, 1962. Anna este novice, orfană crescută de maicile de la mănăstire. Înainte să depună jurământul, trebuie să se întâlnească cu Wanda, singura ei rudă în viață. De la Wanda află că este, de fapt, evreică. Cele două femei pornesc apoi într-o călătorie pentru a descoperi nu numai tragica poveste a familiei lor, dar și pe ele însele. Ida trebuie să aleagă între identitatea ei de la naștere și religia care a salvat-o de la masacrele de sub ocupația nazistă în Polonia. Și Wanda trebuie să se confrunte cu decizii pe care le-a luat în timpul războiului, când a ales loialitatea față de cauză, înaintea familiei.

 

Dumnezeii / Bogowie / Gods

Polonia, 2014, 112’, biografie, dramă, Regia: Łukasz Palkowski, Scenariul: Krzysztof Rak

Un film despre viața profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu success, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Este un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural și religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

Filmul prezintă discuțiile dintre profesorul Religa și echipa sa de chirurgi, despre moartea biologică și limitele competențelor medicale. Lupta pe care o duce profesorul nu este numai o luptă pentru echipamente si finanțare, ci în primul rând o luptă cu mentalități învechite.

Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul Festivalului Filmului European, calendarul proiecțiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, şi alte informaţii, găsiți pe site-ul festivalului www.ffe.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/ffeRomania.

 

Pentru relaţii media:

Direcţia Comunicare a Institutului Cultural Român: tel. 0317-100 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro

Călin Hera: tel. 0729-729.586, e-mail: contact@ffe.ro

www.ffe.ro

www.facebook.com/ffeRomania

https://www.facebook.com/events/1593262350928196