Oficiali ai Comisiei Europene răspund comentariilor făcute de premierul ungar în Parlamentul European

Comisia Europeană a atras atenţia că propunerile pe care le-a lansat nu trebuie să fie caricaturizate de niciun lider european, referindu-se astfel la declaraţiile făcute ieri de premierul ungar Viktor Orban în plenul Parlamentului de la Strasbourg. Prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, s-a referit la comentariile pe care premierul ungar le-a făcut la adresa propunerii Comisiei de stabilire a unei cote de refugiaţi pentru fiecare stat membru. Viktor Orban a spus în parlament că acestea sunt „la limita nebuniei”.
Reporter: Eugen Coroianu – Discuţiile trebuie să fie constructive, altfel nu ajută nimănui – a răspuns purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, la întrebarea adresată de Radio România la Bruxelles.
Mina Andreeva: Va ajuta foarte mult dezbaterii dacă propunerea Comisiei nu va fi subiect de luat în derâdere, dac domnul Orban nu va caricaturiza această propunere. Iar cetăţenii europeni vor fi astfel mai bine informaţi despre ceea ce intenţionăm să facem.
Reporter: Comisia Europeană a reacţionat şi la ideea abolirii pedepsei cu moartea, dezvoltată de premierul de la Budapesta. Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans l-a avertizat pe Orban în plenul Parlamentului European, unde premierul Ungariei a fost prezent ieri, că reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea art.7 al Tratatului fondator al uniunii, respectiv la sancţiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, nu vom ezita nicio secundă să declanşăm această procedură – a avertizat oficialul Comisiei Europene.