2015. május 22

Befejeződött a rigai csúcstalálkozó

Románia támogatja a társulási egyezmény mielőbbi ratifikálását az Európai Unió és a keleti partnerségben részvevő országok között, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő a pénteken zárult rigai csúcstalálkozó után. A negyedik keleti partnerségi csúcstalálkozó egy részletbemenő záródokumentum elfogadásával fejeződött be. A dokumentum megerősiti, hogy az EU kiemelt jelentőséget tulajdonít a keleti partnerségnek. A részvevők ismételten kihangsúlyozták a partnerországok ama szuverén jogát, hogy helyzetüknek és törekvéseiknek megfelelő módon kell alakítani a kapcsolatokat, így tiszteletben kell tartani például azt, hogy Örményország nemcsak az EU-val, hanem Oroszországgal is szoros viszonyt kíván ápolni és csatlakozik az Eurázsiai Unióhoz. „Az EU hajlandó tárgyalni Moszkvával a keleti partnerségi programot övező aggodalmairól, de kiáll amellett, hogy a programban részes országok önállóan, külső befolyás nélkül határozhassanak az EU-hoz való közeledés ügyében. Ez a partnerek szuverén döntése, és senkinek sincs joga ahhoz, hogy eltorlaszolja az általuk választott utat” – mondta a német kancellár Angela Merkel, ismételten elítélve az ukrajnai Krím félsziget „nemzetközi jogot sértő” bekebelezését Oroszországba és Ukrajna keleti térségének destabilizálását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Klaus Iohannis államfő Rigában az Európai Néppárt elnökével találkozott

Klaus Iohannis államfő  csütörtökön, Rigában, Joseph Daul-al, az Európai Néppárt elnökével találkozott. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársának adott nyilatkozatában a román államfő kijelentette, hogy baráti beszélgetésre került sor, melynek keretében több témára összpontositottak.”Szó volt Moldova Köztársaságról, Románia schengeni csatlakozásáról és az EU szomszédsági politikájáról”, fűzte hozzá Klaus Iohannis. A két magas rangú tisztslgvielő találkozójára Lettország fővárosában, az Európai Néppárt vezetőinek összejövetele alkalmából került sor, amelyet a keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt tartottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia egyezményt irt alá a gázvezeték-hálózatok összekapcsolására

Pénteken megállapodást irt alá Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia a gázvezeték-hálózatok összekapcsolására, közölte Bogdan Aurescu külügyminiszter. Mint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtökön  elmondta, a megállapodás célja e négy ország energiabiztonságának növelése. A dokumentumot a négy külügyminiszter Rigában irta alá, a keleti partnerségi csúcstalálkozó utolsó napján. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -05.22)

Az Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbízott vezetője virágkoszorút helyezett el a fővárosi amerikai katonák műemlékénél

Dean Thompson, az Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbízott vezetője pénteken a fővárosi Kiseleff Parkban virágkoszorút helyezett el a második világháborúban, Románia területén elesett amerikai katonák műemlékénél. A megemlékező eseményen meghivottként részt vettek nagykövetek, Bukarestben akreditált katonai attasék, román és amerikai katonák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Rozalia Ganciulescu