Slovacia a început cu ţările vecine tratative referitoare la construirea unui gazoduct în Balcani

În cursul summitului de la Riga, reprezentanţii Slovaciei au purtat convorbiri cu diplomaţii din Bulgaria, Ungaria şi România în legătură cu construirea noului gazoduct Eastring care să lege Sistemul slovac pentru transportul gazelor şi Linia de tranzit româno-bulgară – a transmis Serviciul de presă al operatorului Sistemul pentru Transportul Gazelor din Slovacia – Eustream. „Propunem o soluţie care va permite legarea, într-un timp destul de scurt, a pieţelor occidentale de sud-estul Europei, de noile surse de gaze. Ţările balcanice vor putea obţine astfel rute alternative de livrare a gazelor naturale, iar Europa Centrală şi de Vest vor obţine accesul la resursele caspice, la acvatoriile mărilor Neagră şi Mediterană şi la potenţialul hub de gaze din Turcia” – a declarat directorul pentru dezvoltare externă al Eustream, Mirek Popolanek, citat de serviciul de presă al companiei slovace amintite.
La ora actuală, legătura dintre Sistemul de Transport al Gazelor din Slovacia şi România se poate realiza prin teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor companiei slovace, miniştrii de externe ai Bulgariei, României, Ungariei şi Slovaciei au semnat, la Riga, declaraţia referitoare la necesitatea asigurării aprovizionării stabile şi continue cu gaze naturale a regiunilor Europei Centrale şi de Est. Pe 13 mai, arată Eustream, Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG) a inclus proiectul Eastring în planul pe zece ani de dezvoltare a reţelelor. Potrivit proiectului, conducta cu o lungime de 570-900 de kilometri ar putea trece din Slovacia în Ungaria şi să iasă în România, Republica Moldova, Bulgaria şi alte ţări din Balcani. Gazoductul ar putea fi folosit pentru livrările de gaze în Turcia. Capacitatea estimată a conductei este de 10-20 de miliarde de metri cubi pe an, iar cheltuielile de capital sunt estimate la 0,75-1,235 miliarde de euro.
După cum a raportat directorul pentru dezvoltarea businessului al companiei Naftogaz Ukrainî, Iuri Vitrenko, deschiderea interconectorului „Slovacia-Ungaria”, cu o capacitate de 12 milioane metri cubi pe zi, înlătură punctul nevralgic existent în livrările cu gaze naturale din Europa destinate Ucrainei pe ruta maghiară.

www.interfax.ru – 22 mai