Întâlnirea ministrului Mircea Duşa cu ataşaţii apărării acreditaţi la Bucureşti

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a participat luni, 25 mai, la sediul MApN, la reuniunea anuală a ataşaţilor apărării acreditaţi la Bucureşti.

Oficialul român a apreciat activitatea desfăşurată de diplomaţii militari prezenţi în ţara noastră, dar şi nivelul relaţiilor militare bilaterale dintre România şi statele reprezentate de către aceştia.

Totodată, ministrul Duşa a exprimat preocuparea de a răspunde adecvat noilor provocări de securitate din flancul estic al NATO, prin punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament multinaţional de nivel divizie, precum şi prin găzduirea unei unităţi multinaţionale de integrare a forţelor NATO (NFIU).

„Am caracterizat această decizie  drept una istorică pentru ţara noastră, după aderarea la NATO, în 2004. Ne-am propus ca, într-o primă etapă, să putem atinge capacitatea iniţială a NFIU până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, iar până la Summitul din Polonia din 2016, să fie realizată capacitatea completă. În ceea ce priveşte comandamentul multinaţional de nivel divizie, preconizăm realizarea capacităţii operaţionale iniţiale înainte de Reuniunea de la Varşovia, iar a capacităţii operaţionale complete în anul 2018”, a declarat ministrul Mircea Duşa.

În discursul său, ministrul apărării a evidenţiat măsurile de asigurare imediată agreate la nivel aliat luate pe plan naţional, printre care cele mai importante numărându-se intensificarea misiunilor de Poliţie Aeriană executate de aviaţia de vânătoare, precum şi a celor de instruire – desfăşurate împreună cu un detaşament canadian de aeronave CF-18 în vara anului 2014, iar în prezent cu un detaşament portughez de avioane F-16 -, creşterea prezenţei navale în Marea Neagră, context în care Portul Constanţa a găzduit nave americane şi din alte state aliate, intensificarea instruirii în comun a unităţilor şi marilor unităţi din forţele terestre cu structuri similare din alte ţări.

„La nivelul anului 2014, numărul exerciţiilor şi activităţilor de instruire la nivel naţional a crescut cu 25 de procente faţă de 2013, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au înregistrat o creştere cu 133 la sută. În anul 2015 activităţile în comun vor fi mai numeroase, în prezent aflându-se în desfăşurare câteva exerciţii multinaţionale de mare amploare”, a făcut cunoscut ministrul apărării naţionale.

Ministrul Duşa a arătat că prioritatea Ministerului Apărării Naţionale în acest an este restabilirea capacităţii operaţionale a Armatei României, concomitent cu îndeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al NATO, UE, ONU şi OSCE.

„Condiţia de bază pentru asigurarea sustenabilităţii acestor demersuri a fost creşterea alocaţiilor bugetare pentru apărare. Obiectivele asumate au fost realizate datorită unei susţineri financiare  consistente din partea Guvernului, anul 2014 fiind cel mai bun an bugetar pentru armată, din 2008 şi până în prezent”, a spus demnitarul român.

(Biroul de Presă al M.Ap.N – 25 mai)