Plan crucial anunţat de Arabia Saudită privind trecerea la producţia de energie solară

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute un anunţ considerat extrem de important, prin care a afirmat că ţara sa, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, ar putea renunţa total la combustibilii fosili până în anul 2040 şi ar dori să devină o putere globală în domeniul energiei solare şi eoliene.

ad307322-18fc-4e17-8c8e-705383bbc412-2060x1236
Anunţul este cu atât mai surprinzător cu cât bogăţia şi influenţa mondială a Arabiei Saudite se bazează exclusiv pe resursele sale imense de petrol, iar vocea sa împotriva acţiunilor privind încălzirea globală este una dintre cele mai puternice la summiturile organizate de ONU.
„În Arabia Saudită, recunoaştem deja faptul că într-o bună zi nu vom mai avea nevoie să folosim combustibilii fosili”, a afirmat Naimi la o conferinţă de afaceri şi probleme climatice desfăşurată joi, la Paris. „Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru  – 2040, 2050 sau după. Aşadar am demarat un program privind dezvoltarea producţiei de energie solară”, a menţionat ministrul, citat de The Guardian, Bloomberg şi Financial Times. „Sperăm ca într-o zi să exportăm gigawaţi de energie electrică în locul combustibililor fosili”. Naimi a adăugat că energia solară va deveni chiar mai economică decât explotarea petrolului.
Parisul va găzdui în luna decembrie a acestui an un important summit privind schimbările climatice, iar conferinţa de joi a făcut parte din preparativele guvernului francez pentru acest eveniment. Semnalul lansat de saudiţi aduce astfel o rază de speranţă pentru cei care speră la parafarea unui acord puternic privind combaterea încălzirii globale.
„Arabia Saudită transmite un semnal foarte important tuturor ţărilor producătoare de petrol şi tuturor companiilor, în sensul că trebuie să înceapă tranziţia spre un alt tip de energie”, a declarat Mark Fulton, fost director de cercetare pe probleme climatice la Deutsche Bank şi consilier al Iniţiativei CTI (de Indentificare a Carbonului).
„Dacă Arabia Saudită începe să-şi facă calcule privind trecerea la producţia de energie solară, acest lucru va schimba în mod fundamental piaţa petrolului”, spune James Leaton, şeful Iniţiativei CTI.
Cu toate acestea, Naimi a declarat că energia mondială va fi dominată de combustibilii fosili cel puţin până în anul 2050, iar trecerea la conservarea rezervelor de petrol este un obiectiv major, dar procesul va fi îndelungat. Oamenii de ştiinţă care speră la o ameliorare a schimbărilor climatice spun că menţinerea combustibililor fosili în pământ este vitală pentru a realiza acest lucru.
Arabia Saudită a anunţat şi în anul 2012 că doreşte să aibă energie provenită 100% din surse regenerabile pentru care a început un program în valoare de 109 miliarde de dolari. Dar în luna ianuarie 2013, programul a fost amânat pentru opt ani.
Aşadar, anunţul de joi de la Paris este privit încă cu scepticism. În trecut, saudiţii au afirmat chiar că ţara lor ar trebui să primească compensaţii financiare pentru o eventuală decizie de a renunţa la exploatarea resurselor de petrol.
Însă, faptul că acum cei din Arabia Saudită simt impulsul de a face astfel de anunţuri este foarte important din punct de vedere politic, într-un an în care lumea şi-a propus să semneze un acord global privind combaterea schimbărilor climatice.
Iniţiativa vine pe fondul unei alte campanii care câştigă teren, sprijintă de ONU, care îndeamnă investitorii să-şi vândă acţiunile deţinute la acele companii a căror lăcomie în exploatarea cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale dau un semnal îngrijorător pentru mediul înconjurător.
În acest context, AXA, una dintre cele mai mari companii de asset management, care asigură activităţi de investiţii în numele altor grupuri, a anunţat chiar vinerea aceasta că îşi vinde acţiuni în valoare de 500 de milioane de euro deţinute la companiile care exploatează cărbune. Este de departe cea mai importantă acţiune de divestment anunţată până acum. (divestment=renunţare la investiţii într-un anumit sector din motive etice, politice – n.trad).
Poate că norii negri care au planat până acum asupra eforturilor de combatere a încălzirii globale încep să se risipească şi să lase loc soarelui.

Sursa: The Guardian, 22 mai
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă