„Tuş în traistă“ – expoziție Rada Niță la Muzeul Național al Țăranului Român

Joi, 28 mai 2015, ora 17.30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti (Şoseaua Kiseleff, nr. 3) va avea loc vernisajul primei expoziţii personale de grafică a artistei Rada Niţă, „Tuş în traistă“. Expoziţia, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, va fi deschisă în Sala Acvariu a MŢR în perioada 28 mai – 14 iunie 2015.

Vor lua cuvântul în cadrul vernisajului: Virgil Niţulescu (director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român), etnologul Ioana Popescu şi scriitoarea Simona Sora.

Aflată între o Polonie vrăjită, populată de spirite ale casei și fete ale pădurii, și o Românie mitologică, intens personală, arta Radei Niță se construiește pe granița subtilă dintre vis și halucinație; de acolo ne parvin ecourile propriilor angoase, imaginile propriilor temeri, figurile propriilor neliniști. Visez la o analiză jungiană a lucrărilor din această primă expoziție a sa, minunata Tuș în traistă! (Simona Sora)

Rada Niță (născută în 1989, la Cluj-Napoca) a lucrat în atelierul profesorului Przemysław Tyszkiewicz, la Akademia Sztuk Pięknych, Wrocław, Polonia. Este doctorand al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secţia Grafică, cu tema „Gravura intaglio în țările slave. Ipostaze ale fantasticului”. A participat la plein-airul de gravură de la Muzeul de Hârtie din Duszniki-Zdrój, Polonia (aprilie 2012) și la diverse festivaluri (a XXIV-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Exlibris Malbork, Polonia, 2013, a XVII-a ediţie a Bienalei Internaționale de Gravură Varna, Bulgaria, 2013; Global Print 2013 – Douro, Portugalia; a VIII-a ediţie a Trienalei de Grafică Mică, Vilnius, Lituania, 2013, Competiția Internațională de Ex Libris Varna, Bulgaria, 2014).