Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Ucraina „şi-a trădat propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat astăzi că Ucraina ‘şi-a trădat propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria’, după ce Rada Supremă de la Kiev a anulat recent cinci acorduri de cooperare cu Rusia, inclusiv cel privind tranzitul trupelor ruseşti în Transnistria.

Reziliind acordul cu Moscova privind tranzitul militarilor ruşi spre Transnistria prin Ucraina, Kievul anulează posibilitatea retragerii armamentului rus din regiunea transnistreană, a declarat pentru Cotidianul „Kommersant” reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, vicepemierul Dmitri Rogozin. Potrivit acestuia, Ministerul rus al Apărării a fost pregătit pentru asemenea evoluţii astfel încât ea nu va crea militarilor ruşi probleme în ceea ce priveşte armamentul şi asigurarea, falimente şi alte produse. Rogozin a mai afirmat că, denunţând acordul de tranzit, Kievul i-a trădat pe cei 60 de mii de cetăţeni ucraineni din Transnistria a căror apărare va fi asigurată de acum înainte de Rusia. După cum scrie „Kommersant”, în noile condiţii militarii ruşi pot ajunge legal la Tiraspol numai prin Republica Moldova, care însă din octombrie anul trecut a refuzat accesul la circa 100 dintre aceştia. Cifra nu este confirmată însă de Ministerul Rus al Apărării. Cotidianul rus subliniază că Republica Moldova consideră legală prezenţa pe teritoriul său doar a contingentului de menţinere a păcii, dar nu şi a grupului operativ de trupe de circa 1000 de militari ruşi care asigură paza depozitelor de muniţie de la Colbasna şi ar fi urmat să fie retraşi conform deciziile Summitului OSCE din 1999.
Într-un alt interviu, vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat că „tancurile nu au nevoie de vize” pentru a intra în Europa şi a spus că nu este deranjat de sancţiunile occidentale la adresa sa, care îl împiedică să intre în Uniunea Europeană sau în Statele Unite.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 mai)