2015. május 27

A kormány 37,7 millió értékű állami segélyt hagyott jóvá a Hunedoara Energetikai Komlexum támogatására

A szerdai kormányülésen 37,7 millió értékű állami segélyt hagytak jóvá a Hunedoara Energetikai Komlexum támogatására. Victor Ponta miniszterelnök arra kérte Andrei Gerea energiaügyi minisztert, hogy szálljon ki Zsil-völgyébe és ismertesse a komlexum megmentésére hivatott projektet. A kormányfő szerint fel kell kutatni az energetikai központ megmentésére, illetve a szükséges átszervezésre hivatott megoldást. Az energiaügyi minisztert a maga részéről leszögezte, hogy állandó párbeszédet folytatott a vállalat adminisztrációjával, a bányászokkal és a megye hatóságaival. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

A társadalmi beilleszkedésre és a szegénység leszoritására vonatkozó országos stratégia elfogadása

A kormány jóváhagyta a 2015 és 2020 közötti időszakra vonatkozó országos stratégiát a társadalmi beilleszkedésre és a szegénység leszoritására vonatkozóan, illetve a 2015 és 2020 közötti időszakban érvényes stratégiai akciótervet. A kormány honlapján közölt közlemény szerint az emlitett két dokumentum megteremti a legális és stratégiai keretet, teljesitve az Európai Bizottság által kijelölt feltételeket a 2014 és 2020 közötti időszakra kiutalt struktúrális alapok lehivására. A stratégia két fő vezérvonala: a szegénység leszoritása és a társadalmi beilleszkedés előmozditása.A kormány arra törekszik, hogy a 2012 és 2020 között alkalmazandó intézkedések révén legkevesebb 400 ezer személlyel csökkenjen a szegénységi kategória, áll a közleményben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

A román bankrendszer érdeklődést tanusit az európai alapokból megvalósitandó projektek finanszirozása iránt

A román bankrendszer érdeklődést tanusit az európai alapokból megvalósitandó projektek finanszirozása iránt. „Társadalmunkban az a merev közfelfogás uralkodik, sajnos, hogy a bankok  a hibásak az uniós pénzek elnyerésének kudarca miatt”, hangsúlyozta Florin Dănescu, a Bankok Román Egyesületének ügyvezető elnöke, aki szerint a struktúrális alapok gyenge lehivása annak is tudható be, egyebek mellett, hogy a románok bizalmukat veszitették az uniós finanszorással megvalósitandó projekteket illetően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05. 27)

Állami ügynökséget hoznak létre a büntető eljárások során lefoglalt vagy elkobzott vagyontárgyak kezelésére

Az igazságügyi minisztérium alárendeltségében létrehozandó ügynökség feladata az lesz, hogy hatékonyabbá tegye a  bűncselekményekből származó vagyonok elkobzását, és növelje az államnak okozott károk megtérülésének hatásfokát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány szerdai ülésén fogadta el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Norica Nicolai és Renate Weber európai parlamenti képviselőket kizárták a Nemzeti Liberális Pártból

Norica Nicolai és Renate Weber európai parlamenti képviselőket szerdán kizárták a Nemzeti Liberális Pártból (PNL). E döntést a párt Országos Állandó Bürója hozta meg, közölte Ionuţ Stroe, a PNL szóvivője. A Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt fuziója után, illetve azt követően, hogy a liberálisok átigazoltak az Európai Néppártba, a két EP-képviselő úgy döntött, hogy az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) Képviselőcsoportjához csatlakozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.27)/rganciu