Unul din cele mai bune cvartete de coarde din lume, ConTempo, celebrat la Festivalul Icon Arts – Sibiu

cvartetul-contempoSupranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul de coarde ConTempo va fi în centrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului ICon Arts, ce va avea loc în perioada 22 iulie – 1 august. Evenimentul va reuni peste 150 de artişti, de pe toate continentele, pentru două săptămâni de concerte de muzică clasică şi contemporană, operă, etno-jazz sau chiar tango argentinian.

Considerat unul din cele mai bune din lume, cvartetul Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, ConTempo, este subiectul celei de-a doua ediţii a seriilor ”Celebrates!” , ce îşi propun să aducă de fiecare dată, în centrul Festivalului, câte o personalitate culturală apreciată a momentului. Prima ediţie, din 2014, a fost dedicată celebrului jazzman Mircea Tiberian.

În cele aproape două săptămâni de festival, vor fi organizate nouă concerte de muzică clasică şi contemporană, cele mai mult dintre ele fiind programate la Sala Thalia din Sibiu. Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, va avea loc câte un eveniment muzical la Castelul Peleş din Sinaia şi în cetăţile de la Biertan şi Cisnădioara.

Evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat în data de 31 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, când cvartetul RTÉ ConTempo va susţine un concert extraordinar alături de ansamblul ICon Arts și de îndrăgita interpretă Analia Selis. Din programul serii vor face parte lucrări clasice, contemporane, tango argentinian, dar și câteva momente-surpriză.

Academia de vară “ICon Arts”

Ansamblul ICon Arts, Dirijorul Gabriel Bebeselea, Sala Thalia, Solist Ladislau Csendes
Ansamblul ICon Arts, Dirijorul Gabriel Bebeselea, Sala Thalia, Solist Ladislau Csendes

Pentru a XIII-a oară, Academia ICon Arts se desfăşoară în paralel şi se intersectează cu festivalul cu acelaşi nume. Ediţia din acest an reunește la Sibiu peste 130 de maeștri și studenți de pe toate continentele, pentru aproximativ două săptămâni de cursuri de vară. Cei mai buni dintre cursanți vor evolua pe scena Sălii Thalia, în 30 iulie, într-un concert antrenant, cu diferite combinații vocal-instrumentale și lucrări din diverse perioade istorice. De asemenea, în cadrul programului ”Compozitor în rezidență”, lansat în 2013, şase tineri creatori, selectați prin concurs, vor lucra cu prestigiosul grup ConTempo. Piesele compuse de aceştia vor putea fi ascultate, în premieră, în cadrul unui concert programat în data de 29

Bilete scoase la vânzare

Biletele costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone, începând cu data de 15 iunie.

Icon Arts, după 13 ani

Concertul final ICon Arts 2014
Concertul final ICon Arts 2014

ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părţi ale proiectului International Contemporary Arts se completează reciproc.

Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia di Romania, în Roma.

Parteneri: Cetelem România, UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Biserica Evanghelică din Cisnădie și Hotelul Continental Forum, Colegiul de Muzică ”Sigismud Toduță”, Contemporary Music Centre – Ireland, Korvat Auki, Festivalul de Film Istoric Râsnov și Fundația Gabriela Tudor, Giusti

Finanțatori: Consiliul Județean Sibiu, ICR – Institutul Cultural Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Programul Național ”Oportunități la Tine Acasă” și Programul ”Cultura” al Uniunii Europene

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Târgu Mureș, Magic FM, RTÉ ConTempo Quartet, Tribuna, Sibiul.ro, Turnul Sfatului, Sibiu.ro, Ora de Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Hermannstädter Zeitung, Zile și Nopți, SophisticArt, Profil Cultural, Port.ro, Orașul meu, Povești Săsești, RomâniaPozitivă, LorenaLupu.com, Cooperativa Urbană, Veioza Arte

 Persoana de contact: Sergiu Olteanu

Telefon: 0730/030.744

E-mail: sergiu.olteanu@greyprojects.ro

Mai multe informații despre proiectul ICon Arts puteți afla accesând site-ul www.iconarts.ro

Informații despre organizatori vă sunt disponibile pe paginile: www.excesmusic.ro și www.ucimr.ro.