Soare: nu rataţi prima întâlnire!

 Iată vara se apropie! Dar pentru a nu rata prima întâlnire din acest an cu soarele, care ar putea fi ,,arzătoare” este bine sa ne pregătim din timp. Inevitabil trebuie sa te gândeşti şi la riscurile la care îţi expui organismul în acest timp. Şi cum totul porneşte din interior, iată ce alimente ar trebui să consumăm în această perioadă pentru a da o mână de ajutor bronzului sănătos.Consumaţi fructe şi legume!Unele fructe şi legume cresc sistemul de apărare de apărare al pielii şi stimulează astfel pigmentarea. Este vorba în special despre caise, mango, nectarine, pepeni şi grapefruit roz, bogate în beta-caroten, care se depozitează în ţesuturi şi care le protejează împotriva oxidării şi absorţiei radiaţiilor UV. Se vorbeşte foarte mult despre

Carotenodermia
Carotenodermia

beta-caroten ca despre un catalizator al procesului de bronzare. Beta-carotenul ca şi substanţă aparţine unei familii de compuşi numiţi carotene sau carotenoide şi se găseşte în fructele de culoare galbenă sau roşie.  Studiile clinice au arătat că printr-un consum echilibrat de alimente bogate în beta-caroten, organismul poate beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi – substanţe care distrug celulele. Aceasta protecţie are un nivel mai ridicat atunci când în organism alături de beta-caroten mai există şi vitaminele C si E. Cu toate acestea, nu trebuie făcut exces de astfel de alimente bogate în beta-caroten deoarece există situaţii când pielea capătă o coloraţie galben-portocaliu, afecţiune numită carotenodermie, în special în zona palmelor, a nasului sau a ochilor.
Un consum între 90-180 mg de beta-caroten poate reduce arsurile solare, însă nu protejează în întregime pielea, prin urmare trebuie folosit în paralel un produs cu factor de protecţie solară.
În privinţa legumelor, nu rataţi roşiile şi morcovii, salata verde, măcrişul, broccoli, spanac şi mazăre. Aceste legumele ne ajută să obţinem un bronz frumos, dar şi protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, această protecţie are un nivel mai ridicat atunci când în organism, alături de beta-caroten, mai există şi vitaminele C şi E.  Dacă vrei un bronz perfect ai nevoie de ajutorul unor vitamine. Vitamina A se găseşte din abundenţă în ficat, ouă, peşte gras, unt şi brânză, iar vitamina E, în oleaginoase precum nuci, alune şi arahide. De asemenea, seleniul facilitează bronzarea şi protejează împotriva îmbătrânirii cutanate. Consumă cât mai multe cereale, seminţe de floarea-soarelui, dovleac şi fructe de mare pentru a beneficia de aceste proprietăţi.

Consumul frecvent de alimente bogate în beta-caroten previne îmbătrânirea prematură a pielii şi reduce efectele negative ale razelor solare, conferind un bronz strălucitor, de durată şi sănătos.

Iuliana Gheorghe

Traducerea şi adaptarea din www.e-sante.fr