Un înalt demnitar rus susţine că Ucraina nu va putea obţine statutul de membru NATO în viitorul apropiat

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Aleksei Puşkov, a declarat că Ucraina nu are şanse să adere la Uniunea Europeană şi nici la NATO în viitorul apropiat. „Poroşenko este dispus să facă absolut totul pentru a adera la NATO, dar Ucraina nu are are, practic, şanse”, a declarat Puşkov, înt-un interviu acordat publicaţiei „Izvestia”. În opinia sa, autorităţile de la Kiev „vor insista asupra faptului ca Alianţa să cheltuiască sume considerabile pentru amplasarea unor baze militare în Ucraina, de ceea ce practic nu are nevoie o mare parte a Europei”.

„Europa nu doreşte ca din Alianţă să facă parte un stat care se declară în stare de război cu Rusia. Cei de la Paris, Berlin şi din în alte capitale europene mi-au dat asigurări că Ucraina nu riscă să devină membră a Alianţei şi nici a UE, într-un viitori vizibil. Nici Polonia nu crede că este posibil ca Ucraina să obţină calitatea de membră a NATO şi nici SUA nu sprijină în mod oficial aderarea Ucrainei la NATO pentru că în acest caz ar creşte pericolul unei confruntări politice şi militare directe cu Rusia. De asemenea, legat de acest subiect, Statele Unite se tem de o puternică sciziune în alianţa occidentală, întrucât orice sciziune duce la reducerea influenţei SUA în NATO”, a mai spus el. Totodată, Puşkov a mai anunţat că delegaţia rusă pregăteşte cinci proiecte de rezoluţii pentru sesiunea din luna iulie a Adunării Parlamentare a OSCE de la Helsinki.

„Sunt în stadiu de pregătire cinci proiecte de rezoluţie pentru această sesiune. Avem aliaţi în persoana ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente, dar şi în persoana unor deputaţi europeni care au o atitudine negativă faţă de politica de condamnare nefondată a Rusiei şi percep în mod sceptic regimul de la Kiev. Noi vom insista, ca şi în trecut, asupra respectării acordurilor de la Minsk, asupra necesităţii respectării drepturilor omului şi investigării incidentelor armate din Piaţa Independenţei din Kiev şi a masacrului de la Odesa din 2 mai. Vom face referire la aspectele privind securitatea europeană”, a mai spus Puşkov. Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia consideră că Adunarea Parlamentară a OSCE reprezintă o tribună importantă pentru prezentarea poziţiei sale legat de un spectru vast de chestiuni. Unele propuneri făcute de Federaţia Rusă primesc acolo susţinere, a menţionat Puşkov. Sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a OSCE se va desfăşura în Finlanda, în perioada 5-9 iulie. După cum se preconizează, delegaţia Rusiei va fi condusă la acest forum de preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin.

www.interfax.ru – 1 iunie