2015. június 2

A Román Rádió folytatja  kultúrális projektjeit Kinával

A Román Rádió folytatja  kultúrális projektjeit Kinával, amely az Ázsiai-Csendes Óceáni Műsorsugárzó Szerverzetek Uniójának (ABU) egyik fontos partenere. A román közszolgálati rádió az ABU-hoz 2013-ban társult. A Román Rádiótársaság bukaresti székházában kedden egész sor munkatalálkozóra és tapasztalat cserére került sor 24 kinai kulturális menedzserből álló küldöttség  és jelentős zenei, szinházi intézetek képviselőinek részvételével. A küldöttség a Román Rádió elnök-vezérigazgatójával találkozott. Ovidiu Miculescu külön kihangsúlyozta a két ország közötti közvetlen kultúrális kapcsolatok erősődését.”A Román Rádió tovább erősiti kitűnő partneri kapcsolatait Ázsiai-Csendes Óceáni Műsorsugárzó Szerverzetek Uniójával és június 30-a és július 1 között, Bukarestben megszervezi a Media 2020 Konferenciát, mely eseményre első izben kerül sor egy európai országban”, mondotta Ovidiu Miculescu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Az első izben került sor a  „kormányfő órájára” a parlamentben

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kérésére Victor Ponta miniszterelnök kedden a képviselőház plénumán beszámolt a román gazdaság helyzetéről.”Rövid időre azt követően, hogy a Szociálliberális Szövetség (USL) átvette a kormányzást, Románia gazdasága hosszas hanyatlás után újra ráált a növekedési pályára. Igy sikerült elérni, hogy ez év első három hónapjában a román gazdaság a legnagyobb növekedést könyvelte el az EU szintjén. A hivatalos adatok szerint az utóbbi három évben a román gazdaság évi 3%-al növekedett, mig ez év első három hónapjában a GDP-hez viszonyiott aránya 4,2%-os volt”, hangsúlyozta a miniszterelnök, köszönetet mondva a parlamentnek, hogy támogatta a kormányt két rendkivül fontos intézkedés meghozásában, nevezetesen az élelmiszertermékekre kirótt hozzáadottérték-adó (TVA) 9%-ra való csökkentésében és a gyermeknevelési segélyek értékének megkétszerezésében. A következő időszakban a kormány  – a parlament segitségével – az új Pénzügyi Törvénykönyv, a nagyszabású közlekedésfejlesztési terv (master plan) és az új közbeszerzési csomag jóváhagyására törekszik, fűzte hozzá Victor Ponta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Románia mintegy 1,2 miliárd eurót különitett el tartós városfejlesztési célból a 2014 és 2020 közötti időszakra

Románia mintegy 1,2 miliárd eurót különitett el tartós városfejlesztési céljából a 2014 és 2020 közötti időszakra, ami kétszer többet jelent az Európai Bizottság által meghatározott költségvetéshez képest. Corina Creţu regionális politikţért felelős európai biztos üdvözölte az 1,2 miliárd euró kiutalását. Corina Creţu az Európai Bizottság alelnökével együtt kedden részt vett az Európai Városok Fórumán. „Az Európai Unió lakósságának mintey 70%-a városon él. A kohéziós politika történelmében először fordul elő, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban a kormányok kimondottan városfejlesztésre utalnak ki összegeket”, mondotta a regionális biztos.”Megelégedéssel nyugtázom, hogy Románia mintegy 1,2 miliárd eurót különitett el a tartós városfejlesztésre, ami a legnagyobb összegnek felel meg az uniós tagállamok szintjén”, fűzte hozzá Corina Creţu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -06.02)

Több mint 200 zsil-völgyi bányászt bocsátanak el júliustól

A bezárás alatt álló zsil-völgyi bányák több mint 200 dolgozójának kézbesitették az előzetes értesitést, akiket véglegesen júliustól bocsátanak el. Az elbocsátott bányászok kompenzációra számithatnak.Az év végéig összesen 700 bányásznak kell megvállnia munkahelyétől, de a Zsíl-völgyi Bányabezárási Országos Társaság reméli, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja, hogy  csak 350 bányászt bocsássanak el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

A képviselőház megvitatta a „Transelectrica” liberális bizalmatlansági inditványt

A képviselőház kedden két órán vitatta az Országos Elektromos Energiaszállítási vállalat (Transelectrica) helyezte kapcsán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által beterjeszetett egyszerű bizalmatlansági inditványt, amelyet Bogdan Tâmpău képviselő olvasott fel. A dokumentumban a liberálisok azt róják fel, hogy több állami vállalatot, főleg az energia területén, „bekebelezett” a Szociáldemokrata Párt (PSD), s ezen vállalatok a Ponta-kormány politikus barátainak vállalatait és zsebeit gazdagitják. A kezdeményezők szerint a bizalmatlansági inditvány megszavazása jelzés értékű lesz arra, hogy a Transelectrica kikerül a PSD „megmérgezett köréből”. A liberálisok radikális intézkedéseket kértek a gazdasági minisztertől. Válaszában Mihai Tudose miniszter úgy fogalmazott, hogy a Transelectrica valóban fontos vállalat, amely százmilliós nagyságrendű jövedelmet könyvel el. Mint hozzáfűzte, számára nem érthető, hogy mi a liberális inditvány témája, s véleménye szerint „lejárató” akcióról van szó. A bizalmatlansági inditványt szerdán bocsátják szavazat alá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Rozalia Ganciulescu