2015. június 5

Bűnvádi eljárás indult Victor Ponta miniszterelnök ellen

Bűnvádi eljárást kezdeményezett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Victor Ponta miniszterelnök ellen, akit többrendbeli okirathamisitással, pénzmosással, adócsalással való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanusit. Victor Ponta kormányfő ellen a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást inditott a Şova-üggyel kapcsolatban is. A DNA közleménye szerint, Victor Ponta ügyvédi minőségében 2007 októbere és 2008 decembere között több mint 180 ezer lejbe részesült, abban időszakban, amikor párttársa, Dan Şova szenátor ügyvédi irodájával állt üzleti kapcsolatban. A DNA épületében sorra került kihallgatása után Victor Ponta távozásakor az újságiróknak azt mondta, hogy gyanusitottként idéztek be Dan Şova ügyében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Klaus Iohannis államfő lemondásra szólitotta Victor Ponta miniszterelnököt

Klaus Iohannis államfő Victor Ponta miniszterelnök lemondását kérte, aki ellen bűnvádi eljárást kezdeményezett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). „Véleményem szerint Romániára nézve egy lehetetlen helyzet az, hogy miniszterelnökét bűncselekmények elkövetésével vádolják. Másrészt, a legrosszabb, ami Románia szempontpontjából történhet, az egy politikai válság bekövetkezése”, mondotta az államfő, hozzáfűzve: „Tekintettel e helyzetre, lemondásra szólitom a kormányfőt. Véleményemet és a lemondással kapcsolatos kérésemet közöltem Ponta miniszterelnökkel”, fűzte hozzá Klaus Iohannis. A miniszterelnök Iohannis államfő kérésére a Facebookon válaszolt, megjegyezve, hogy az államfővel folytatott beszélgetés „korrekt és civilizált” volt. Ugyanakkor jelezte, hogy őt csak a törvényhozás válthatja le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

A liberálisok szavazatvadászatba kezdetek a bizalmatlansági inditvány támogatásáért

A liberálisok eltökélt szándéka tárgyalásokat folytatni valamennyi parlamenti frakcióval a Ponta-kormány ellen pénteken beterjesztett bizalmatlansági inditvány támogatásáért. Az RDMSZ kijelentette, hogy előbb látni akarja a bizalmatlansági inditvány szövegét, majd azt követően dönti el, hogy hogyan szavaz. A nemzeti kisebbségek – mások, mint a magyar kisebbség – határozottan kijelentették, hogy következetesek maradnak elveikhez, azaz nem szavaznak meg egyetlen bizalmatlansági inditványt sem, függetelnül a témától és a kezdeményezőktől. Másrészt, Victor Ponta miniszterelnök elmondta, hogy a bizalmatlansági inditvány az ellenzék demokratikus joga és a kormány kész válaszolni az ellenzéki eljárására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

PSD szóvivője: „Ponta kormányfőnek semmi oka nincs a lemondásra”

Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője, kijelentette, hogy Victor Ponta kormányfőnek végig kell vinnie az állampolgároktól kapott megbizást. A PSD úgy véli, hogy a kormányfőnek semmi oka nincs a lemondásra. Gabriel Firea szerint „gyanús, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) épp pénteken idézte be kihallgatásra Viktor Pontat, amikor a PNL beterjesztette kormány elleni bizalmatlansági inditványát”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

A liberálisok nem nyilatkoznak a Ponta-ügyben

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke leszögezte, hogy a liberálisok nem nyilatkoznak a Victor Ponta miniszterelnök ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által kezdeményezett kivizsgálásról, és nem hozható összefüggésbe a DNA pénteki akciója és a PNL által ugyanaznap benyújtott bizalmatlansági inditvány. „Egyszerű véletlen, hiszen a PNL célja: a Ponta-kormány leváltása és a kormányzás átvétele a bizalmatalansági inditvány alapján”, hangsúlyozta Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

A bruttó belső termék az első negyedévben 4,3%-al növekedett

Az Oraszágos Statisztikai Intézet legutóbbi adatai szerint a bruttó belső termék ez év első negyedévében 4,3%-al növekedett az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához, illetve 1,6%-al a tavalyi negyedik negyedévhez képest. Tudorel Andrei, a statisztikai intézet elnöke részletezte a gazdaság valamennyi ágazataiank hozzájárulását a GDP-növekedéshez. Mint hozzáfűzte, az elemzett időszakban a mezőgazdaság a legjelentősebb – 9%-os – növekedést könyvelte el, de a bruttó belső termék növekedéséhez mindössze 0,2%-al járult hozzá 2015 első negyedévében, összehasonlitva a tavalyi első negyedévvel. Számottevő növekedést könyvelt el az ipar és az épitkezés is. A GDP- növekedéshez az ipar 1%-al, mig az épitkezés 0,2%-al járult hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)/ademeny