Vizita ministrului german al apărării, Ursula von der Leyen, la Bucureşti

În spaţiul aerian al României se execută 24 de ore din 24 misiuni de poliţie aeriană şi aproape zilnic este prezent un avion al NATO care face supraveghere electronică  – a precizat la Bucureşti, ministrul apărării, Mircea Duşa, la conferinţa de presă după întrevederea cu omologul său german. Oficialul de la Berlin s-a mai întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.
Reporter: Cătălin Purcaru – O soluţie pentru rezolvarea conflictului din Ucraina poate fi găsită în mod paşnic, pe cale diplomatică, au subliniat cei doi oficiali. Ministrul apărării din Republica Federală Germania, Ursula von der Leyen, s-a arătat îngrijorat de efectele politicii Federaţiei Ruse în ţara vecină.
Ursula von der Leyen: Amândoi suntem îngrijoraţi cu privire la efectele politicii Kremlinului în Ucraina. Berlinul înţelege perfect marea importanţă strategică a bazinului Mării Negre. De aceea observăm foarte atent evenimentele din estul Ucrainei, din Crimeea şi Transnistria. Am constatat împeună că o soluţie pentru conflictul din Ucraina nu poate fi găsită decât în termeni paşnici. Ucraina este chemată să decidă pe cont propriu care este drumul pe care îl va urma. De aceea împreună am stabilit şi constatat că deciziile luate la nivelul NATO şi Uniunii Europene se doresc a fi implementate cu celeritate. Este vorba de măsuri defensive, dar care demonstrează şi unitatea noastră comună.
Reporter: Cei doi oficiali au discutat şi despre măsurile de reasigurare pe flancul estic al Uniunii Europene şi NATO, măsuri stabilite la ultimul summit al Alianţei din Ţara Galilor. Ministrul german al apărării a apreciat modul rapid prin care România a reuşit să implementeze aceste măsuri care vizează crearea a două structuri NATO de comandă-control la Bucureşti. Ministrul român al apărării, Mircea Duşa, a primit asigurări din partea omologului său că militarii germani vor fi prezenţi în comandamentul pentru unitatea de integrare a forţelor şi în cel multinaţional de divizie.
Mircea Duşa: Încă de la summitul din Ţara Galilor măsurile de reasigurare au vizat şi spaţiul aerian. Aproape zilnic este prezent în spaţiul aerian al României un avion AWACS al NATO, care face supravegherea electronică. În momentul de faţă se află dislocate în România avioane F-16 din Portugalia, care pe parcursul lunii mai şi iunie asigură împreună cu noi misiunile de poliţie aeriană, dar, încă o dată, acest serviciu este organizat 24 de ore din 24 şi se execută conform standardelor şi cerinţelor NATO.
Reporter: Ministrul apărării din Republica Federală Germană,  Ursula von der Leyen, a fost primit astăzi de preşedintele României, Klaus Iohannis. În cadrul întâlnirii s-a evidenţiat nivelul excelent al relaţiilor româno-germane şi interesul reciproc pentru aprofundarea acestora atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, ambele părţi şi-au exprimat preocuparea faţă de situaţia instabilă din Ucraina şi au subliniat necesitatea implementării acordurilor de la Minsk şi importanţa unităţii de acţiune la nivelul Uniunii Europene pentru rezovarea acestei crize.
Ultimele evoluţii în materie de securitate şi modul prin care statele Uniunii Europene pot sprijini eforturile de modernizare ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei au fost teme de discuţii între premierul Victor Ponta şi ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen. Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialul german a apreciat dialogul politico-militar foarte bun care există între cele două state, menit să consolideze şi să deschidă noi oportunităţi de cooperare atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene.