Noi substanţe psihoactive au apărut pe piaţa comunitară

Noi substanţe psihoactive au apărut anul trecut pe piaţa comunitară, avertizează Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie. Un raport al acestui centru arată că aşa-numitele droguri noi au fost descoperite cu o rată de două pe săptămână.

Reporter: Mihaela Mihai – Anul trecut, potrivit raportului, au fost descoperite în UE 101 substanţe noi, în creştere faţă de 2013, când numărul a fost de 81. Astfel, numărul total de substanţe monitorizate ajunge la peste 450, mai mult de jumătate dintre acestea fiind identificate doar în ultimii trei ani. Lista a fost dominată din nou de substanţe sintetice: 2/3 din cele nou descoperite, adesea vândute ca înlocuitori ilegali pentru stimulente şi cannabis. Cu toate acestea, în majoritatea ţărilor din blocul comunitar prevalenţa consumului acestor substanţe pare a fi scăzută în condiţiile în care cannabisul este cel mai utilizat drog în Europa. Experţii comunitari spun că, deşi limitată, utilizarea unor astfel de substanţe psihoactive poate reprezenta un motiv de îngrijorare din cauza efectelor toxice severe pe care le produc.

Raportul Observatorului European pentru droguri şi toxicomanie mai arată că internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea şi comercializarea drogurilor în rândul europenilor atât a substanţelor psihoactive, cât şi a drogurilor cunoscute. Aşa-numitul internet de suprafaţă, accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune a fost atent urmărit în ultimii zece ani şi au fost identificate aproximativ 650 de site-uri care vând droguri legale europenilor.

O evoluţie problematică a pieţei online este vânzarea de droguri ilegale pe pieţele criptate sau pe pieţele online de pe web-ul de adâncime, accesibile prin intermediul unor programe speciale de criptare. Acestea permit schimbul de bunuri şi servicii în mod anonim pentru a facilita tranzacţiile ascunse. De asemenea, mai arată documentul, se dezvoltă aşa-numitele „pieţe gri” în care site-urile funcţionează atât pe internetul de suprafaţă, cât şi pe cel de adâncime. Reţelele de socializare şi unele aplicaţii pe telefonul mobil joacă, de asemenea, un rol activ pe pieţele de droguri, fiind utilizate fie direct pentru cumpărarea şi vânzarea de droguri, fie indirect, pentru publicitate sau schimb de experienţă. În opinia lui Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, este nevoie de un răspuns ferm în faţa provocării reprezentate de o piaţă a drogurilor globalizată, aflată în schimbare rapidă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iunie