2015. június 9

A képviselőház elutasította a Victor Ponta elleni ügyészségi vizsgálat lefolytatását

A képviselőház keddi ülésén elutasította az államügyész kérését, hogy Victor Ponta mentelmi jogát feloldva tegye lehetővé a miniszterelnök elleni teljes körű ügyészségi vizsgálat lefolytatását. A mentelmi jog megvonása és a vizsgálat megkezdése ellen 231 képviselő szavazott , míg 120-an támogatták azt.  A képviselőház azt követően szavazott, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával Ponta ellen korábbi ügyvédi tevékenysége miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Klaus Iohannis államfő kihirdette a helyi zászlók törvényét

Klaus Iohannis román államfő kihirdette kedden „a közigazgatási egységek zászlainak a kitűzését és használatát” szabályozó törvényt, közölte honlapján az elnöki hivatal.A román parlament május közepén fogadott el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatásával egy olyan zászlótörvényt, amely kizárólag a közigazgatási egységeknek teszi lehetővé a saját zászló használatát. A törvény értelmében az önkormányzatok által javasolt zászlót a kormánynak kell jóváhagynia, és két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlaja. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) úgy értékelte, hogy a törvényt a székely zászló ellen hozták, és levélben kérte az államfőt, hogy felülvizsgálás végett küldje vissza a parlamentnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Visszavonták a trianoni békeszerződés megünnepléséről szóló törvénytervezetet

Visszavonták a kezdeményezők a trianoni békeszerződés megünnepléséről szóló törvénytervezetet – közölte honlapján a szenátus.A Transindex.ro portál közlése szerint a tervezet visszavonását hétfőn a szenátus plénuma is megszavazta. Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a portálnak elmondta, „jelezték a különböző parlamenti pártoknak, hogy nem értenek egyet a tervezettel”. „Elmondtuk, nemcsak, hogy nem értünk egyet a tervezettel, hanem az meg fogja terhelni a parlamenten belül is a viszonyunkat a más pártokkal, illetve a román-magyar viszony tekintetében is negatív hatása lehet”, idézte a portál Markó Bélát. A tervezetet korábban a kormány és a szenátus közigazgatási és területrendezési bizottsága is kedvezően véleményezte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Az igazságügyi miniszter részt vett a román börtönrendszeről szóló konferencián

A fegyházi körülmények olyan probléma manapság, amellyel a román börtönök is szembesülnek, mondotta Robert Cazanciu igazságügyi miniszter, aki részt vett e témakörű konferencián.A romániai helyzet nem egyedülálló európai szinten, fűzte hozzá a miniszter, aki felhivást intézett az Európai Bizottsághoz megoldások felkutatásáért a börtönök körülményeinek javitása céljából. Claudiu Bejan, az Országos Börtönigazgatóság vezetője kijelentette, hogy a meglevő börtönök túlzsúfoltak, így nem lehet biztosítani az elítéltek számára az európai szabványok által előírt körülményeket. Ugyanakkor több szakemberre, igy pszihológusra is szükség van a visszaeső bűnözők arányának csökkentése érdekében, ami  jelenleg lehetetlen, mivel mindössze 762 pszihológus, nevelő és szociális gondozó „foglalkozik” 30 ezer rabbal, hangsúlyozta a börtönigazgató. A konferencián börtönigazgatók vettek részt az Európa Tanács (EP) 47 tagállamából, az USA-ból és Kanadából, valamint az EP-ben megfigyelői státussal rendelkező országok képviselői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)/rganciu