2015. június 10

A Nemzeti Liberális Párt lemondott a június 12-re tervezett tűntetésről

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) lemondott a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági inditvány parlamenti megvitatásának napjára, azaz június 12-re, Bukarestben, meghirdetett tűntetéséről. Vasile Blaga, a PNL egyik társelnöke kijelentette, hogy a liberálisok el akarják kerülni az esetleges incidenseket, mivel ugyanaznapra és órára engedélyezték a demonstrációt a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) is. Vasile Blaga hozzáfűzte: a helyi tiltakozó akciókra a kezdeti programhoz hiven kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A PNL előrehozott választások megszervezését szorgalmazza

A liberálisok felhivást intézek valamennyi parlamenti frakcióhoz, hogy megszerezzék a szükséges politikai konszenzust az előrehozott választások megszervezésére. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy véli, hogy „a becsületes és átlátszó megoldás a politikai válság áthidalására – az urnákhoz járulás”. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a kormányfő lemondása nem elégséges, a helyzet megoldására előrehozott választásokra van szükség. „A PNL felhivást intéz valamennyi parlamenti párthoz, a Szociáldemokrata Párt jóhiszemű honatyáihoz, illetve a más parlamenti pártokhoz az előrehozott választások megszervezésének előkészitéséhez szükséges politkai konszenzus kialakitásáért”, hangsúlyozta Alina Gorghiu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Módositották az állami nyugdijrendszerre vonatkozó törvényt

A képviselőház szerdán módositotta az állami nyugdijrendszerre vonatkozó törvényt abból a meggondolásból, hogy megszüntessék a  speciális körülmények között dolgozott személyek jogai közötti külünbségeket.Igy, az 1-es és 2-es kategóriás munkacsoportba dolgozott személyek, akik nyugdijaztatásukat 2008 november 2-a előtt kérték, illetve azon személyek esetében, akik speciális körülmények között dolgoztak és nyugdijaztatásukat 2011 január 1-ig kérték, a nyugdijpontok értéke évente  50-el emelkedik. Az újraszámitott nyugdijakat 2016 január 1-től folyósitják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -06.10)

Társadalomvédelmi intézkedés a 2013-ban a Román Postától elbocsátott alkalmazottaknak

Társadalomvédelmi céllal a kormány szerdán 23 millió lejt utalt ki a 2013-ban a Román Postától elbocsátott alkalmazottaknak. A kollektiv elbocsátásokra vonatkozó hatályos törvény értelmében az elbocsátott munkanélküliek kiegészitett jövedelmbe részesülnek havonta, legtöbb két éven át, amelyet differenciáltan állapitnak meg, az elbocsátottak munkarégiségének függvényében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Victor Ponta miniszterelnök cáfolta, hogy visszavonták volna amerikai diplomata-útlevelét

Victor Ponta miniszterelnök leszögezte, hogy nem vonták  meg tőle sem az amerikai diplomata-, sem a turisztikai útlevelet. Mint hozzáfűzte, személyesen ellenőrizte, hogy meggátolja annak terjesztését, amit jómaga „újabb szekurista propaganda félrevezetésnek” nevezett, tájékoztatott a román rádió kormánynál akkreditált tudósitója.A kormányfő ezáltal cáfolta a médiában az utóbbi napokban terjesztett információt, mely szerint az USA megvonta tőle a diplomata-útlevelet a korrupcióellenes ügyészség által összeállitott dosszié miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Rozalia Ganciulescu