Premierul Chiril Gaburici se teme că Republica Moldova ar putea intra în incapacitate de plată

La Chişinău, declaraţia premierului Chiril Gaburici că Republica Moldova ar putea intra în incapacitate de plată dacă nu va semna de urgenţă un acord de finanţare cu FMI a provocat reacţii contradictorii în mediul analiştilor. Potrivit premierului Gaburici, lichidarea celor trei bănci implicate în scandalul furtului unui miliard de euro constituie una dintre condiţiile FMI pentru negocierea acordului de împrumut cu autorităţile de la Chişinău.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Victor Pogor (Radio Chişinău) – Lichidarea celor trei bănci implicate în dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar este condiţia impusă de FMI pentru a semna un acord de împrumut cu Republica Moldova – a declarat premierul Chiril Gaburici în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit lui Gaburici, în cazul în care un asemenea acord nu va fi semnat în timpul apropiat, Moldova ar putea intra în incapacitate de plată:
Chiril Gaburici: Noi trebuie să vorbim despre potenţialul de negociere cu Fondul, despre bănci, despre riscul ca Moldova să ajungă într-o situaţie de default. Nu putem pierde timp, deci avem foarte puţin timp la dispoziţie. Săptămâna viitoare vine FMI. Cu cât mai mult timp trece, cu atât mai problematică poate fi situaţia, într-o bună zi! Altfel, noi vom fi în situaţia în care va trebui să prevedem numărul de angajaţi, costurile ş.a.m.d.
Reporter: Şi analistul economic Viorel Gârbu este de aceeaşi părere, menţionând că în cazul în care Republica Moldova va intra în incapacitate de plată, statul va fi nevoit să oprească implementarea reformelor începute anterior în domeniile-cheie, fapt ce va pune în pericol capacităţile ţării de dezvoltare pe viitor.
Viorel Gârbu: Noi suntem într-o situaţie economică destul de precară. Suntem şi aşa la fund. /…/ Avem un deficit bugetar de 4,5 miliarde. Motivaţia acum este una suficientă pentru a face actul de declaraţie. Şi atunci, unde să cădem mai mult? /…/ Situaţia de incapacitate de plată subminează capacităţile noastre de dezvoltare pe viitor.
Reporter: Expertul economic Roman Chircă susţine că, în pofida crizei din sistemul financiar-bancar cu care se confruntă Republica Moldova, declaraţiile premierului nu sunt decât nişte încercări de a crea panică, în condiţiile în care nici Grecia, care are o datorie de două ori mai mare decât PIB, nu poate fi declarată în incapacitate de plată:
Roman Chircă: Este un mixaj absolut incompetent într-o singură oală a mai multor aspecte. Am impresia că se încearcă crearea unor situaţii inexistente şi de a crea panică. Recesiune economică, da; descreştere, da; dar nu colaps. Mi se pare nişte afirmaţii iresponsabile.
Reporter: Amintim că acordul cu FMI urmează să fie discutat după alegerile locale din 14 iunie, când o delegaţie a instituţiei financiare internaţionale urmează să viziteze Republica Moldova.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI