Revista presei internaţionale – 11 iunie 2015

Schimbările strategice pe fronturile deschide în Orient, dar şi noile evoluţii ale situaţiei în Europa sunt analizate de presa internaţională. Comisia Europeană respinge propunerile Greciei, iar mingea este clar în terenul guvernului grec, titrează  EUObserver. Atena trebuie să returneze 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional până la finele lunii, riscând altfel falimentul şi apartenenţa sa la zona euro, scrie Kathimerini. Riscurile unei contagieri greceşti nu ar trebui subestimate, crede preşedintele Băncii Mondiale, notează CNBC. Analiştii de la Capital Economics au avertizat, totodată, că o furtună financiară în Grecia ar putea afecta şi România şi Slovacia.
Aflat în Italia, preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns că sancţiunile UE afectează companiile italiene din sectoarele armamentului şi energiei, scrie EUObserver. Premierul italian Matteo Renzi a declarat că statele membre ale UE au opinii divergente, dar obiectivul principal este acela de a ajunge la o soluţie comună, care să prevadă o normalizare a relaţiilor dintre UE şi Federaţia Rusă, explică Il Corriere della Sera. De peste de peste 500 de ani, Italia este un partener important al Rusiei, a subliniat liderul rus, scrie La Repubblica.
Solidaritatea NATO nu se bucură de sprijinul populaţiei, potrivit unui sondaj publicat de organizaţia Pew, semnalează Stars and Stripes. Peste jumătate dintre germani, italieni şi francezi nu sunt de acord ca armatele lor să ajute un aliat al NATO în eventualitatea unui conflict cu Rusia. Pew a intervievat persoane din şase ţări europene membre ale NATO, precum şi din SUA şi Canada, adaugă ziarul american. Sondajul, care a implicat şi persoane din Ucraina şi Rusia şi care s-a concentrat asupra conflictului dintre cele două ţări, a demonstrat că populaţia din Polonia este mai înclinată să susţină înarmarea Ucrainei pentru a veni în sprijinul forţelor guvernamentale, 70% dintre polonezi sprijinind declaraţia potrivit căreia „Rusia reprezintă o ameninţare majoră pentru ţările vecine”, comparativ cu procentul de 49% din alte state membre ale NATO, menţionează EUObserver. Sondajul a relevat totodată şi o schimbare profundă de atitudine între populaţia din UE şi cea din Rusia. În 2011, 64% dintre ruşi aveau o opinie favorabilă faţă de UE. Acum, numai 31% dintre ei sunt de această părere. Dintre cele opt ţări membre ale NATO care au participat la sondaj, Rusia este cel mai bine văzută în Franţa (30%). Numai între 1% şi 5% dintre repondenţi au încredere că Putin „acţionează cum trebuie în politica mondială”, notează publicaţia europeană.
Il Giornale face bilanţul unui an de teroare propagată de ISIS, iar La Stampa informează că jihadiştii transformă într-o moschee cea mai mare biserică din Mosul. După ce toamna trecută miliţienii jihadişti au vandalizat-o şi au luat toate obiectele sacre lăsând în urma lor o mare clădire goală, acum, Califul anunţă că aceasta va deveni „moscheea mujahedinilor”. Ştirea coincide cu aniversarea cuceririi oraşului Mosul de către Isis, subliniază ziarul italian. Schimbând radical unghiul de abordare în lupta împotriva Statului Islamic, administraţia Obama planifică să instituie o nouă bază militară în provincia Anbar din Irak şi să trimită acolo încă 400 de instructori militari americani, pentru a ajuta forţele irakiene să recucerească oraşul Ramadi, anunţă The New York Times. SUA nu sunt singura ţară care îşi sporesc contribuţia. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a spus săptămâna aceasta că ţara sa va trimite până la 125 de cadre militare suplimentare pentru antrenarea forţelor irakiene, inclusiv în manevrarea bombelor improvizate. Se aşteaptă ca şi Italia să joace un rol important în antrenarea poliţiei irakiene, adaugă New York Times. În plus, rebelii moderaţi au cucerit o bază strategică din estul Siriei, anunţă The Washington Post, în cadrul celei mai recente din seria de ofensive lansate de forţele care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Conflictul care durează de patru ani s-a soldat cu un număr estimat de 220.000 de morţi şi cu dislocarea a milioane de oameni, atenţionează ziarul american.

RADOR (10 iunie) – Cristina Zaharia