Pentagon: Trebuie să sporim efectivele militare din Europa, noi nu putem juca pe teren propriu

Generalul Martin Dempsey, preşedintele Consiliului unit al şefilor de State Majore din SUA (Joint Chiefs of Staff), a declarat că America trebuie să îşi sporească forţele armate dislocate în străinătate, în special cele de pe continetul european. Martin Dempsey a vorbit pe această temă în faţa militarilor americani de la baza din Napoli (Italia), a anunţat, pe 12 iunie, Biroul de presă al Pentagonului. Generalul a remarcat că, în condițiile bugetului militar american limitat, mulţi încep să creadă că America ar trebui să continue să facă economii, să aducă înapoi trupele staţionate în străinătate, în special cele din Europa, să acţioneze numai de pe continentul american. Martin Dempsey este însă categoric contra acestei poziţii.
„Evident că ultimul lucru pe care noi vrem să îl facem este să jucăm pe teren propriu”, a spus şeful Consiliului unit al comandanţilor de State Majore. Declaraţia lui era adresată clar contra unor senatori din SUA, care se pronunţă pentru reducerea cheltuielilor militare. Dempsey insistă însă că forţele militare ale SUA şi ale celorlalte ţări din NATO trebuie să îşi păstreze avanatjul tehnologic asupra Federaţiei Ruse. Trebuie fortificată considerabil poziţia aliaţilor SUA din est şi trebuie făcut tot posibilul pentru ca relaţiile transatlantice să nu fie distruse.
Reamintim că trupele SUA au apărut pe continentul european în anul 1943, într-o operațiune de cucerire a sudului Italiei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și apoi în anul 1944, în timpul deschiderii unui al doilea front în Franța. De atunci, marele contingent militar al SUA este prezent permanent în Europa și creează în mod constant tensiuni geopolitice.

http://regnum.ru – 12 iunie