2015. június 16

A román és a horvát államfő támogatja a korrupció elleni küzdelmet

Klaus Iohannis román államfő hétfőn, Zágrábban, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államelnökkel találkozott. A megbeszélések végén tartott közös sajtóértekezleten a két magas rangú tisztségviselőhöz intézett ama kérdésre, hogy milyen mértékben járul a schengeni csatlakozáshoz a két ország korrupció elleni küzdelme, Klaus Iohannis államfő kihangsúlyozta: „Ezen a téren elért eredmények pozitivan befolyásolják majd a schengeni csatlakozást. Romániát és Horvátországot sok közös dolog köti össze: mindkét ország tagja az EU-nak és a NATO-nak és közös érdekünk: az európai perspektiva konszolidálása a nyugat-balkáni országok számára. Románia számottevő eredményeket ért el a korrupció leküzdése terén és reményemnek adok hangot, hogy mindez pozitivan folyásolja be Románia schengeni csatlakozását”. A horvát államfő a maga részéről elmondta, hogy mindig is zérótoleranciát hirdetett a korrupció ellen. „Horvátország és Románia hasonló problémákkal szembesül, mint, például, a korrupció elleni küzdelem, az erős jogi rendszer kiépitése, a társadalmi problémák megoldása, a nyugdijrendszer és az egészségügyi rendszer megreformálása”, mondotta Kolinda Grabar-Kitarovic, hozzáfűzve: „A megbeszéléseken teritékre került a demográfia kérdése is, hiszen országaink lakóssága elöregedett és mindent meg kell tennünk, hogy a fiatalokat itthon tartsuk”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Bukarestbe érkezik az Európai Bizottság küldöttsége

Kedden Bukarestbe érkezik az Európai Bizottság küldöttsége a román gazdaság helyzetének kiértékelésére. A küldöttség figyelmében az energetikai ágazat, a szállitás és a kormány által bejelentett adólazitási intézkedések állnak. Eugen Teodorovici pánzügyminiszter leszögezte, hogy e megbeszélések eredményétől függ a jövő hónapi IMF-misszió is. Az Európai Unió képviselőit inkább a struktúrális reformok alakulása, a szállitási és az energia-szektor hatékonyabbá tétele érdekli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Speciális nyugdíj-kiegészítést szavaztak meg maguknak a törvényhozók

Elfogadta a parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíj-kiegészítéséről szóló törvénymódosítást kedden a román parlament két házának együttes ülése. A tervezet kezdeményezői között eredetileg kormánypárti és ellenzéki törvényhozók egyaránt voltak, miután azonban a sajtó bírálni kezdte a törvényhozók „önzését és kapzsiságát”, a liberális ellenzék visszavonta aláírásait, és nemmel szavazott. A parlamenti tagok speciális nyugdijának bevezetésére vonatkozó törvénytervezet megosztotta a román politikai osztályt. A liberálisok nem támogatták e törvényjavaslatot, kijelentve, hogy ezáltal kivételesen, törvény születik a szenátorok és a képviselők számára. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője leszögezte: „Szerintem a parlamentnek más prioritásai vannak és a honatyák nyugdijkérdését az utolsó helyre kellene helyeznie”. Az uj törvény szerint a nyugdijkorhatár elérésekor és a parlamenti mandátum lejárta után a honatyák havi járandóságba részesülnek, ami hozzáadódik a bármilyen más tipusú nyugdijakhoz. A havi járandóság egy mandátumért 1.500 lej, mig három mandátum letöltéséért – 4.000 lej. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Vihar, eső, jégeső országszerte

27 megyére bocsátottak ki sárga figyelmeztetést a meteorológusok vihar, zivatar, jégeső és villámlás miatt. A figyelmeztetés ma délben 12 órakor lépett érvénybe, és holnap estig tart. A figyelmeztetés Kolozs, Szilágy, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Beszterce-Naszód, Máramaros, Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bákó, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Prahova, Dâmboviţa, Argeş és Vâlcea megyékre érvényes.Ugyanakkor ma délutánig sárga jelzésű árvízriadó van érvényben Máramaros, Szatmár, Szilágy, Beszterce-Naszód, Bihar, Fehér és Kolozs megyében. A szakemberek szerint jelentősen megnő a Visó, az Iza, a Túr, a Lápos, a Szamos, a Kraszna, a Körösök és az Aranyos vízszintje. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.16)

Andrei Demeny – RADOR