2015. június 17

Klaus Iohannis: Portugália nagyon fontos partnerünk

Klaus Iohannis román államfő és Anibal Cavaco Silva portugál államfő szerdán a Cotroceni palotában folytattak megbeszéléseket. A találkozót követő közös sajtóértekezleten Klaus Iohannis kihangsúlyozta a két ország között fenntartott együttműködés fontosságát gazdasági és védelmi téren, illetve Románia és Portugália közreműködését az EU-n belül. „Kapcsolataink kiterjesztésében jelentős mértékben hozzájárul az is, hogy Portugáliában több mint 40 ezer román él, akikről elmondhatjuk, hogy hid szerepet töltenek be a két ország közötti viszonyban”, hangsúlyozta a román államelnök. „Látogatásomnak nagyon fontos gazdasági vetülete is van és ezzel magyarázható, hogy nagyszámú üzletember kisért el romániai látogatásomra”, mondotta Anibal Cavaco Silva, hozzáfűzve, hogy mostanig mintegy 900 portugál társaság épitett ki üzleti kapcsolatot román vállalkozókkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Klaus Iohannis: Alaposan és mélyrehatóan felülvizsgálom a honatyák nyugdijára vonatkozó törvényt

Klaus Iohannis államfő a portugál államelnökkel folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy alaposan és mélyrehatóan felülvizsgálja a honatyák nyugdijára vonatkozó törvényt. Arra a kérdésre, hogy miként fog eljárni a parlament keddi plénumán elfogadott, a honatyák speciális nyugdijára vonatkozó törvény esetében, az államfő igy nyilatkozott: „Csak azt követően beszélek e kérdésről, hogy kézhez kapom a parlamenttől a törvényt és mélyrehatóan elemzem”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. Megemlitjük, hogy a parlament kedden 303 szavazattal, 124 ellenében és két tartózkodás mellett elfogadta a speciális nyugdijtörvényt. A liberálisok bejelentették, hogy e törvény ellen szavaznak. A dokumentum megvitatása alatt a szociáldemokraták kijelentették, hogy „a parlamenti tagoknak szükségük van a speciális nyugdijakra, mivel nem folytathatnak más tevékenységet az összeférhetetlenségi elv miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Călin Popescu Tăriceanu: A titkosszolgálatokat a társadalomnak kell ellenöriznie

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke kijelentette, hogy a Bűntető Törvénykönyv módositásait, amelyet a parlament javasolt, a biróknak kell elemezniük, mivel ők azok, akik megtudják állapitani a kezdeményezés esetleges hiányosságait vagy fölösleges aspektusait. A szenátus elnökének nyilatkozata a Romániai Országos Birósági Végrehajtó Szövetség, valamint az Ügyészek és Birók Egyesületének képviselőivel tartott találkozón hangzott el. Másrészt Călin Popescu Tăriceanu rámutatott, hogy szükség van a birói felelősséget előirányzó törvényre, tekintettel a nagyszámú perre, amelyet Románia elveszitett az Európai Emberjogi Biróságon. A szenátus elnöke úgy véli, hogy szigorúbban kelle ellenörizni a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét, három szempont alapján: az álcázott titkosszolgálati tisztek beépitése a birói testületbe, a SRI közvetlen részvétele a kivizsgálásokban a törvényszékek végleges döntéseinek meghozásáig és nagyszámú SRI-tiszt kihelyezése az Országos Korrupcióellenes Ügynökséghez (DNA) és az Országos Adóhatóságnál (ANAF). Gabriela Baltag, a Romániai Birók Egyesületének elnöke az igazságügyi rendszerben tapasztalt méltánytalanságokra hivta fel a figyelmet, ami a szakma terén való előreléptetésben és bérezésben nyilvánul meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

A román külügyminiszter Moldova  Köztársaságba látogat

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerdától két napos hivatalos látogatást tesz Moldova Köztársaságban, mely alkalommal Nicolae Timofti államfővel, a kisinyóvi parlament elnökévél és külügyminiszterrel folytat megbeszéléseket. A látogatás napirendjén szerepel: a Romániai Információs Központ felavatása, amelyet a gagauziai Comrat helységben nyitottak meg, illetve a külügyminiszter részvétele a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Szervezetének összejövetelén, amely jelzés értékű arra, hogy Románia átvette e struktúra soros elnökségét. A román külügyminiszter nyilatkozata egy napra azt követően hangzott el, hogy a kisinyóvi kormány úgy döntött, hogy az uniós állampolgárok, beleértve a román állampolgárokat is, beléphetnek Moldvova Köztársaság területére a személyi igazolvánnyal is, nemcsak útlevéllel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

„Constantin Brâncuşi” Nemzeti Művészeti Múzeum létesül

A képviselőház szerdán elfogadta, egyebek mellett, azt a szabályozó rendelkezést, mely értelmében Târgu Jiuban létrehozzák a„Constantin Brâncuşi” Nemzeti Művészeti Múzeumot. A múzeum létrehozásának célja, a nagymester alkotásainak digitális formában való összegyűjtése és megörzése. A múzeum támogatja majd Constantin Barâncuşi szülőházának reabilitását, amely a Gorj megyei Hobiţa faluban található. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.17)

Andrei Demeny