Cele mai frumoase zece plaje din Europa…

Pentru că se apropie vacanţele, Lonely Planet a întocmit un top cu cele mai bune zece plaje europene.
«Rare sunt locurile din lume care le oferă amatorilor un evantai de plaje atât de mare», anunţă Lonely Planet, care oferă un top zece al celor mai bune plaje din Europa. Iată care sunt acestea:

1. Plaja Jaz din Muntenegru

«Dacă aveţi nevoie de solitudine, atunci nu înscrieţi această destinaţie în fruntea listei d-voastră. În schimb, dacă iubiţi plajele tipice ale staţiunilor balneare unde se pot practica şi nişte sporturi de aventură, unde puteţi cunoaşte cultura zonei şi puteţi asista la nişte sărbători, atunci nu ezitaţi  o secundă», scrie Lonely Planet. Situată pe coasta Adriaticei, plaja are în apropiere un vechi oraş fermecător şi o citadelă unde, în luna iulie, se organizează multe spectacole în aer liber.

2. Peniche din Portugalia

Portul Peniche este bine cunoscut de surferii din lumea întreagă. Situat la aproape 100 de kilometri nord-vest de Lisabona,  Peniche este foarte frecventat şi de amatorii de istorie.

3. Plaja Rondinara din Corsica (Franţa)

«Un mic paradis aproape necunoscut», potrivit Lonely Planet, plaja Rondinara se transformă în plin sezon într-un loc unde ancorează multe iahturi de lux. Ea este situată la jumătatea drumului dintre istoricul oraş Bonifacio şi foarte modernul Porto Vecchio.

4. Cala Goloritzé din Sardinia (Italia)

Acest micuţ golf face parte din multitudinea de plaje care străjuiesc litoralul Golfului Orosei. Cu falezele sale înalte, el va şti să vă seducă.

5. Plaja Vík din Islanda

Situată în partea cea mai meridională a Islandei (foarte umedă), plaja Vík farmecă prim ambianţa sa supranaturală, care «nu uită să sublinieze folcorul local», precizează ghidul de călătorie. Nisipul negru, ceaţa …sunt tot atâtea motive care vă pot tenta să încercaţi o nouă experienţă cu o plajă diferita.

6. Bantham Beach din Marea Britanie

Bantham Beach, situată în South Hams, este un alt loc preferat de surferi. Familiile «apreciază aici nisipul, dunele şi piscinele cu stânci naturale şi turiştii se pot delecta cu un peisaj spectaculos de pe poteca de coastă numită South West Coast Path».

7. Sandwood Bay din Scoţia

Pământ sterp şi dune de nisip cu iarbă, această plajă este perfectă pentru amatorii de plimbări şi adepţii lui ‘farniente’…Însă este mai puţin recomandată celor cărora le plac băile în mare. Apa fiind foarte rece aici, este recomandabilă folosirea unui combinezon de scafandru pentru a face baie.

8. Cala Macarella din Menorca (Spania)

Sora mai mică a insulei Mallorca şi mai puţin o zonă turistică, Menorca place pentru «plajele sale în uşoară pantă».

9. Voutoumi din Antipaxos (Grecia)

Situată la sud de Corfu, foarte aproape, această fâşie de pământ minusculă (4 km pe 3) are câteva dintre cele mai frumoase plaje din lume, suştine Lonely Planet. Insula este acoperită de vii, de măslini, livezi şi de flori sălbatice… Efectiv, ea reprezintă o mare atracţie.

10. Istmul Curlandia din Lituania

Între Marea Baltică şi laguna Curlandia, Istmul Curlandia posedă întinderi de nisip alb cât vezi cu ochii. El este şi locul celor mai înalte dune mişcătoare din Europa. Situl figurează în patrimoniul mondial al UNESCO.

 Traducerea si adaptarea: Rodezia Costea

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 19 iunie