Rusia intenţionează să analizeze posibilitatea acordării unui ajutor financiar Greciei

În timp ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat în presa elenă, ameninţa Grecia subliniind că dacă nu semnează propunerile instituţiilor va fi lăsată să intre în incapacitate de plata, agenţia TASS anunţa că Rusia intenţionează să analizeze posibilitatea acordării unui ajutor financiar Greciei. De la Sankt Petersburg, unde se află pentru a participa la Forumul Economic Internaţional anual, premierul grec trimitea propriul mesaj: cooperarea Grecia – Rusia poate ajuta la o abordare eficientă a provocărilor. Alexis Tsipras menţiona ca reper important în consolidarea legăturilor dintre cele două ţări anul Grecia – Rusia 2016, în perspectiva căruia până în luna noiembrie, s-a anunţat, urmează să fie pregătit un acord de cooperare economică.
Între timp, ministrul Reconstrucţiei, Panagiotis Lafazanis, şi ministrul Federaţiei Ruse pentru Energie, Aleksandr Novak, au semnat acordul de colaborare pentru construcţia şi exploatarea gazoductului care va traversa Grecia spre Europa. Palierul urmează să fie realizat pe teritoriul ele în intervalul 2016 – 2019 şi este estimat la 2 miliarde de euro. Oficialul elen a declarat că înţelegerea este una istorică, iar finanţarea va fi asigurată de Banca Rusă pentru Dezvoltare şi Afaceri Economice Internaţionale. Panagiotis Lafazanis a subliniat că Grecia are nevoie de sprijin, nu de presiune, şi că trebuie să fie foarte clar: cooperarea cu Rusia nu este îndreptată împotriva Europei. Acest acord este o piatră de hotar în dezvoltarea relaţiilor greco-ruse şi un pas înainte în ceea ce priveşte eficienţa energetică, cooperarea, stablitatea şi pacea în regiune, a adăugat oficialul elen. Grecia devine un nod energetic pluralist, rezultat al unei strategii energetice independente. Gazoductul reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte din Grecia postbelică şi va aduce beneficii la nivel naţional economiei Greciei şi poporului grec – a încheiat Panagiotis Lafazanis.
Pe de alta parte, Bruxellesul avertizează Atena: fără propuneri serioase din partea elenă, eurogrupul va examina ceea ce a numit „gestionarea falimentului”. Membrii guvernului elen continuă însă să transmită un mesaj optimist: reuniunea de luni va aduce evoluţii pozitive pentru Grecia, negocierile vor avea un rezultat la summitul european din 22 iunie. Una cord viabil va trebui să facă referinţe clare în ceea ce priveşte reducerea datoriei, precum şi un plan de investiţii menit să contribuie la resuscitarea economiei elene. Grecia nu a prelucrat un plan B, se precizează, pentru că este sigură, se va ajunge la un acord raţional.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI