Situaţia Greciei va fi discutată la summitul extraordinar de luni al şefilor de stat şi de guvern din zona euro

Situaţiei Greciei e critică – afirmă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. El anunţă că summitul extraordinar de luni al şefilor de stat şi de guvern din zona euro va fi momentul în care părţile se vor asigura că fiecare a înţeles poziţia celeilalte şi consecinţele deciziilor luate.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Preşedintele Tusk spune că a sosit momentul să fie discutată discutată de urgenţă situaţia Greciei la cel mai înalt nivel politic. El a cerut încetarea oricăror jocuri şi spune că, la final, decizia aparţine Greciei.
Donald Tusk: Ne apropiem de punctul în care guvernul grec va trebui să aleagă între acceptarea a ceea ce eu cred că este o ofertă bună, de continuare a sprijinului, sau să se îndrepte spre incapacitate de plată. Dar la final va fi decizia Greciei şi responsabilitatea sa. Încă e timp rămas, dar numai câteva zile. Să le folosim înţelept!
Reporter: A avertizat Tusk. Situaţia tensionată a negocierilor arată că nu se întrevede un compromis şi numai un acord de ultim moment ar putea salva Grecia. În acelaşi timp, o ieşire a Greciei din zona euro ar însemna şi o lovitură de imagine dată monedei unice europene.
Donald Tusk: Trebuie să renunţăm la orice iluzii că va exista o soluţie magică la nivel de lideri. Nu vor fi negocieri tehnice detaliate. Aceasta rămâne în sarcina miniştrilor de finanţe.
Reporter: Unii oficiali europeni încă mai speră în încheierea unui acord. Astăzi, şeful cancelariei germane şi-a exprimat convingerea că este încă posibil ca Atena şi creditorii să ajungă la o soluţie privind criza datoriilor Greciei. El a spus că negocierile vor continua cu Grecia până în ultimul moment. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat dezamăgit de domnul Tsipras, într-un interviu acordat unei publicaţii germane. „Nu-l înţeleg pe domnul Tsipras. Încrederea pe care i-am acordat-o nu a fost reciprocă” – a mai spus şeful executivului european pentru revista germană. Juncker, care a încercat să fie un mediator între Atena şi creditorii săi în ultimele luni, a spus că, aparent, guvernul grec a înţeles greşit eforturile sale de a găsi un compromis. Preşedintele Comisiei Europene i-a reamintit lui Tsipras că ar trebui să spună poporului grec că executivul european i-a oferit un program de investiţii în valoare de 35 de miliarde de euro începând de anul acesta până în 2020. „Dacă aş fi premierul Greciei, aş promova acest lucru ca pe un succes” – a mai spus Juncker, adăugând că nu a auzit nimic de acest fel din partea lui Tsipras.
Aşadar, liderii din zona euro vor avea luni o reuniune de urgenţă, în încercarea de a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată. După ce retragerile de bani din bănci s-au accelerat în ultimele zile, şi încasările bugetare s-au prăbuşit, în contextul în care negocierile dintre Atena şi creditorii săi internaţionali privind un acord asupra datoriei sunt în continuare blocate. În acelaşi timp, oficiali ai Băncii Centrale Europene şi-au exprimat îngrijorarea că retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ 2 miliarde de euro în ultimele 3 zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuţiilor cu creditorii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI