Ştiinţa face un pas important: Vorbirea poate fi decodată direct din undele cerebrale

Puterea de a citi gândurile cuiva ar avea atât implicaţii pozitive cât şi negative. Ştiinţa a făcut un pas important săptămâna aceasta, dezvăluind un sistem care poate reconstitui vorbirea prin analiza activităţii cerebrale.
Soft-urile care pot detecta şi transcrie cuvintele rostite există de mulţi ani, iar cercetarea în acest domeniu progresează mereu. Vorbirea este produsul cortexului cerebral, ceea ce înseamnă că ar putea fi reprodusă cu ajutorul unor electrozi şi al unui sistem bine pus la punct doar din undele cerebrale. Este ceea ce a reuşit o echipă de cercetători de la Centrul de Sisteme Cognitive Wadsworth din New York. Şapte pacienţi epileptici voluntari au fost monitorizaţi prin plasarea unui electrod pe suprafaţa cortexului în zona responsabilă de producerea vorbirii. Complementar, au fost folosite sisteme de învăţare bazate pe inteligenţa artificială a computerelor şi date lingvistice care au permis crearea unui sistem de recunoaştere a cuvintelor ce urmează a fi rostite. Vorbirea este decodată şi poate fi transcrisă ca text sau convertită în sistem audio.

[youtube height=”HEIGHT”

width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=iaQd7Mw_2IQ [/youtube]

Cea mai importantă aplicabilitate a acestei tehnici este în cazul pacienţilor conştienţi care nu pot comunica cu cei din jurul lor – sindromul locked-in (condiţie neurologică în care pacienţii sunt pe deplin conştienţi, dar nu se pot mişca şi nu pot comunica din cauza unei paralizii complete a tuturor muşchilor voluntari, mai puţin a celor oculari). Filmul „Le scaphandre et le papillon” ( 2007 ) a prezentat un asemenea caz.  Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, personajul reuşeşte să dicteze o carte-frescă a trăirilor sale din trupul care i-a devenit închisoare.
Pe viitor, acest sistem ar putea fi perfecţionat şi pentru efectuarea de studii de masă în domeniul marketingului.

www.geek.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă