2015. június 22

Svájc bukaresti nagykövetének nyilatkozata

A Lgefelsőbb Birói Tanács hétfőn ismertette azt a két útmutatót, amely Svájc finanszirozásával készült el a birók képzése céljából. Az eseményen jelen volt Jean-Hubert Lebet, Svájc bukaresti nagykövete is, aki úgy értékelte, hogy  a korrupció elleni küzdelmet folytatni kell.”Az utóbbi időben, Romániába nagyon sokan tisztségeiket személyes nyereségek kovácsolására használták, ami a magán- és a közszféra forrásainak pazarlásához vezetett. Az igazságszolgáltatás az első számú erény, mig a korrupció a társadalmi intézmények rákfenéje. Ilyen összefüggésben üdvözöljük a román hatóságokat a korrupció ellen hozott meghatározó jellegű intézkedéseikért. A korrupció elleni küzdelmet folytatni kell, mivel meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy az új politkus-nemzedék fejlődhessen és a román nép szolgálatában álljon”, hangsúlyozta Jean-Hubert Lebet nagykövet. (RADOR HORÜGYNÖKSÉG – 06.22)

Natalia Ghermant jelölték Moldova Köztársaság ideiglenes miniszterelnökének

Natalia Gherman moldáv külügyminisztert jelölték ideiglenes miniszterelnöknek, miután Chiril Gaburicsi volt kormányfő június 12-én bejelentette tisztségéből való lemondását. Mircea Snegur volt államfő lányát, Natalia Ghermant 2013-ban nevezték ki külügyminiszternek, a Iurie Leancă vezette kormányban. Natalia Gherman az ideiglenes miniszterelnöki tisztséget az új kormány tagjainak eskütételéig tölti be. Egyik sajtónyilatkozatában Natalia Gherman kijelentette, hogy ideiglenes funkciója alatt tovább viszi az előző kormányok politikáját, sújt helyezve Moldova Köztársaság uniós integrációjáért tett erőfeszitésekre, valamint a köztársaság állampolgárai biztonságának szavatolására. Másrészt, Nicolae Timofte államfő hétfőn összehivta az ideiglenes kormány tagjait és közölte, hogy a helyhatósági választások második fordulója után azonnal megvitatja a parlamenti frakciókkal a lehetséges új kormányfő megnevezését. A köztársaság alkotmánya szerint az új kormány beiktatásának határideje szeptember 12-én jár le, azaz mintegy három hónap áll rendelkezésre a miniszterelnök lemondásától számitva. Amennyiben szeptember 12-én nem iktatják be az új kormányt, Nicolae Timofte elnöknek fel kell számolnia a parlamentet és előrehozott választásokat kell kiirnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

Az ideiglenes román miniszterelnök kinevezéséről

Victor Ponta kormányfő bejelentette, hogy héfőn megküldi Klaus Iohannis államfőnek irásbeli kérését Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes kinevezésére az ideglenes miniszterelnöki tisztégbe, arra az időszakra, amig egészségi állapota lehetővé teszi, hogy ismét munkához lásson. Kormányközlemény szerint a miniszterelnöknek térdműtéte után 28 napi felépülésre lesz szükége, miután ismét eltudja látni a miniszterelnöki teendőket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

A PNL aláirásgyűjtésbe kezd Victor Ponta kormányfő menesztésére

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette, hogy aláirásgyűjtésbe kezd Victor Ponta kormányfő menesztésére, közölte Alina Gorghiu, a párt társelnöke, aki megjegyezte, hogy ezáltal  kikérik az állampolgárok véleményét és egyben támogatásukat is szorgalmazzák. A PNL azt is elakarja érni, hogy az alkotmányt felülvizsgáló parlamenti bizottság bocsássa vita alá a miniszterelnök felmentésére hivatott intézmény újbóli bevezetésének lehetőségét. A liberálisok szerint Victor Ponta kedvezőtlen helyzetbe sodorja Romániát hazai és nemzetközi téren egyaránt. Vasile Blaga, a PNL másik társelnöke azt is közölte, hogy a liberálisok megszavazzák az Adótörvénykönyv módositására hivatott tervezetet, mivel egyet értenek azzal, hogy a hozzáadottérték-adót 2016 január 1-tól csökkentsék 19%-ra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

Az európai alapokért felelős miniszter három operativ program felszabaditását szorgalmazza

Az európai alapokért felelős miniszter ama három operativ program – POSDRU, Gazdasági Versenyképesség Operativ Program és a Környezeti Szektoriális Operativ Program – felszabaditását javasolta augusztus kezdetéig, melyek esetében az európai intézmények a kifizetéseket nem folyamatosan folyósitják. Marius Nica bejelentése az európai alapok lehivásának javitásáról szóló konferencia keretében hangzott el. A miniszter azt is megjegyezte, hogy szemelőtt tartja a finanszirozási eljárások leegyszerűsitését, és az év végéig az európai alapok lehivási üteme valószinüleg meghaladja a 65%-os arányt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

Andrei Demeny