Discuţii la Moscova între vicepremierul Republicii Moldova, Victor Osipov şi reprezentantul Kremlinului pentru regiunea transnistreană

Criza economică din Transnistria şi problema trupelor ruseşti din această regiune sunt pe agenda discuţiilor de astăzi, de la Moscova, dintre vicepremierul Republicii Moldova, Victor Osipov şi reprezentantul Kremlinului pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin. Întâlnirea are loc pe fondul tensionării situaţiei în regiune, după ce Ucraina a denunţat mai multe tratate de cooperare militară cu Rusia.
Întâlnirea dintre Victor Osipov şi Dmitri Rogozin intervine în contextul în care regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică, dar şi pe fondul informaţiilor despre o posibilă agravare a situaţiei în jurul Transnistriei. Printre subiectele discutate va fi inclusiv prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul regiunii transnistrene, în special după ce Kievul a denunţat mai multe tratate de cooperare militară cu Rusia. În urma acestei decizii, militarii ruşi pot legal ajunge în regiune doar prin Chişinău, dar şi autorităţile moldoveneşti au înăsprit regulile de intrare pentru militarii ruşi, în ultima perioadă fiind înregistrate mai multe cazuri când aceştia au fost opriţi să intre în Republica Moldova, o practică pe care Moscova a calificat-o drept inadmisibilă. Dmitri Rogozin, ca reprezentant al Kremlinului în problema transnistreană, a declarat în repetate rânduri că Rusia nu va abandona Transnistria şi va continua să ajute această regiune.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 iunie)