ICR Paris: Expozitia sculptorului Viorel Enache

În ziua de 18 iunie, a.c., la ICR Paris a avut loc vernisajul expoziţiei de sculptură Viorel Enache, „Antinomie şi complementaritate. Despre materia unită în plasticitatea formelor”.

 

Evenimentul a avut loc la sediul ICR Paris, din 1, rue de l’ Exposition, în Galeria Institutului.

 

Evenimentul a fost organizat de Institutul  Cultural Român din Paris, care a prezentat invitaţilor prezenţi circa 60 de lucrări de sculptură de mici dimensiuni şi desene ale sculptorului. El se înscrie în preocupările ICR Paris de a promova artele vizuale româneşti şi de a diversifica evenimentele culturale  româneşti în Paris. Expozitia va fi deschisă între 18 iunie şi 15 iulie 2015.

Viorel Enache este unul dintre artiştii români recunoscuţi în Franţa. Din 1996, data sosirii lui la Paris, Enache  a lucrat la foarte multe proiecte importante în domeniul restaurării proiectelor istorice, dar şi ca artist expozant la nenumarate expoziţii de sculptură în Franţa şi pe plan internţtional.  Impreună cu soţia sa, Maria, a deschis trei ateliere de creaţie, a realizat tabere internaţionale de sculptură în lemn, piatră, marmură şi granit. Este o prezenţă asiduă în galerii şi saloane, deschide regulat atelierele sale publicului, realizează şi restaurează monumente istorice.

A realizat, între altele, coroana de spini de la Saint Chapelle din Paris, cu un diametru de 4 metri şi « Pacea », unul din cele 18 atribute ale regelui Ludovic al XIV lea, care masoară doi metri şi cincizeci de centimetri, amplasat la Palatul Versailles.

In Bourgogne, la Chevannes-Changy, unde a deschis un atelier, a înfiinţat şi o asociaţie denumită «  Haute Nivernais Art et Patrimoine », al cărei preşedinte este, cu ajutorul căreia a realizat tabere internaţionale de sculptură, din care au rezultat şaptesprezece opere sculpturale de mari dimensiuni, care contribuie la imbogăţirea patrimoniului spiritual al regiunii.

Viorel Enache este un artist complet, care contribuie activ la promovarea spiritului românesc şi a  imaginii Romaniei în lume.

A fost prezent un public românesc şi francez amator de artă, reprezentanţi ai diasporei româneşti din Paris, ziarişti de la publicaţii de specialitate din Franţa.

Proiectul a fost realizat în parteneriat de ICR Paris cu SC Damilla Srl ( http://www.damilla.ro) şi ziarul Curierul de Râmnic (http://www.ramnic.ro), iar contribuţia partenerilor a fost una logistică, de transport şi de mediatizare on-line, precum şi de finanţare şi realizare a cocktailului de tip minimalist, cu care s-a încheiat seara.

Proiectul este important pentru ICR Paris, în ideea promovării spiritului romanesc şi a valorior culturale ale României în spaţiul cultural francez şi în cel global, al susţinerii sculptorilor români contemporani, precum şi a participării unor personalitaţi ale culturii române la evenimente de maximă vizibilitate şi impact pe şcena pariziană.