Profesorul francez în științele comunicării Ștefan Bratosin primește titlul de Professor Honoris Causa al Universității din București

Universitatea din București va conferi miercuri, 24 iunie 2015, distincția Professor Honoris Causa domnului Ștefan Bratosin, o personalitate de excepţie în domeniul științelor comunicării din Franța și un colaborator deosebit de activ al comunității academice românești. Ceremonia, care va avea loc la Facultatea de Matematică (Str. Academiei, nr. 14), sala 416, de la ora 14:00, marchează debutul unei serii de evenimente prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Ștefan Bratosin a urmat studii aprofundate în domeniul Științelor Informării și Comunicării la Universitatea Charles de Gaulle de Lille 3 din Franța, finalizând cursurile de master în 1997 și obținându-și doctoratul în anul 2000, la aceeași universitate. Cu doi ani înainte, obținuse deja diploma de doctor în Teologie la Universitatea Aix-en-Provence (1998). În 2009, a devenit profesor la Universitatea Paul Sabatier de Toulouse 3, activând totodată ca membru în consiliile științifice și administrative ale instituției, iar din 2011, este prof. univ. dr. clasa 1 la Universitatea Paul Valéry Montpellier din Franța. Profesionalismul cercetărilor sale i-a adus curând recunoaștere națională, dar și internațională, fiind distins anual, din 2008, cu Prime d’Excellence Scientifique a Ministerul Educației și Cercetării din Franța și având în portofoliu mai multe titluri onorifice în cadrul unor foruri academice de prestigiu.

În calitate de fondator și director al mai multor centre de cercetare, membru în comitete științifice și editoriale ale unor reviste științifice de rang internațional (Scopus, ERIH+, ISI Thomson, Ebsco) și realizator al emisiunii românești Semne și Simboluri (Speranța TV) , Ștefan Bratosin și-a asumat misiunea de a investi în dezvoltarea domeniului științelor comunicării și în crearea unei veritabile școli de comunicare în Universitatea din București, în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Profesorul a deschis o direcție de cercetare foarte actuală în științele comunicării referitoare la media și religie în contextul în care, în Franța, el este inițiatorul recunoscut în științele comunicării al direcției de cercetare spațiu public, religie și laicitate. De prezența sa în mediul academic românesc au beneficiat nu numai studenții și cadrele didactice ale Universității din București, ci și cercetătorii diverselor instituții care colaborează cu Universitatea din București sau care sunt entități ale instituției (AUF, CEREFREA etc.).

Comunitatea academică a Universității din București este onorată să primească în rândurile sale o personalitate de talie internațională în cercetarea științifică, ale cărei competenţe, reputaţie ştiinţifică, prestigiu şi credibilitate internaționale au contribuit semnificativ la dezvoltarea învățământului și cercetării de înaltă calitate în domeniul științelor informării și comunicării din România și au ajutat la strângerea legăturilor științifice, culturale și politice dintre Franța și România.