Noile coduri, Fiscal şi de Procedură Fiscală, care vor intra în vigoare de anul viitor, au fost aprobate de Camera Deputaţilor

Noile coduri, Fiscal şi de Procedură Fiscală, care vor intra în vigoare de anul viitor, au fost aprobate de Camera Deputaţilor – for decizional. Mai multe informaţii despre prevederile actelor normative, între care şi scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată, ne oferă redactorul Radio România Actualităţi, Alin Şerbănescu:  Nou Cod Fical, adoptat în plenul Camerei Deputaţilor prevede, printre altele, reunţarea la acciza de 7 eurcenţi pe carburant şi eliminarea taxei pe construcţii speciale, aşa-numita „taxă de stâlp”. Principala măsură prevăzută în noul Cod Fiscal, rămâne însă reducerea TVA, de la 24 la 19% – a precizat, în cadrul dezbaterilor, ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici. El a anunţat, că impactul măsurilor de relaxare fiscală, prevăzute în noul cod, se ridică la aproximativ 12 miliarde de lei şi crează un deficit mai mare decât cel asumat. Cu toate acestea, deficitul va rămâne sub limita criteriilor de la Maastricht, de 3% – a dat asigurări ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici: O să fie un mesaj extrem de important pentru piaţa din România, dar, mai ales, pentru partenerii noştri externi, care vor înţelege în acest fel faptul că România, în ansamblul său, este hotărâtă să menţină un astfel de deficit, de sub 3%.
Realizator: Ministrul Teodorovici a mai spus, că măsura reducerii TVA-ului ar putea fi aplicată chiar mai devreme de 1 ianuarie anul viitor, dacă fondurile disponibile o vor permite, iar o decizie în acest sens se va lua în funcţie de rectificarea bugetară de luna viitoare. O soluţie de compensare a scăderii veniturilor bugetare, ca urmare a micşorării TVA, ar putea fi implementarea unor măsuri de creştere a ratei de colectare a taxei – a precizat deputatul liberal Andreea Paul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI