2015. június 26

A Nemzeti Zászló Napja

A Román Nemzeti Zászló Napja alkalmából országszerte ünnepi rendezvényeket szerveztek. Bukarestben az ünnepi ceremónia délelőtt 10 órakor kezdődött, a nemzeti zászló felvonásával a Nemzeti Katonai Kör Palota előtt található Trikolór téren. Romániában1998-ban fogadtak el törvényt a Nemzeti Zászló Napjának beiktatásáról és minden évben június 26-án való megünnepléséről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)
Az Európai Tanács döntött a bevándorlók ügyében

A 28 uniós tagország állam- és kormányfői az Európai Tanács ülésén eldöntötték, hogy azokat a bevándorlókat, akik nem kapnak letelepedési engedélyt, repatriálják az UE schengeni határain. A bevándorlók nagy feszültségeket szültek. Igy, Matteo Renzi olasz kormányfő szolidaritásra szorgalmazta az uniós tagállamokat a benvándorlók befogadására. Az európai vezetők úgy döntöttek, hogy az Olaszországba és Görögországba bevándorolt 40 ezer menekültet a következő két évben elhelyezik a más EU-tagországokban. Az Európai Tanács napirendjén szerepelt továbbá a Nagy-Britanniában tervezett referendum megszervezése is, az ország Európai Unióból való kilépéséről. Az európai liderek e témát decemberben újból vita alé bocsátják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –06.26)
Romániában folytatódnak a multinacionális defenziv hadgyakorlatok

Romániában folytatódnak a multinacionális defenziv hadgyakorlatok az Észak-Atlanti Szövetség interoperabilitási képességének növelése érdekében. A Brassó megyei Nagysink lőtéren zajló hadgyakorlatokon részt vevő Mark Ferguson amerikai tengernagy, a nápolyi Egyesitett Szövetségi Parancsnokság vezetője elmondta: a hadgyakorlatok bebizonyitották, hogy a NATO képes egyik helyről a másikra, egy hadgyakorlat szinterén, fizikailag megváltoztani ellenörző központját. Nicolae Ciuca altábornagy, a román hadsereg vezérkari főnöke kihangsúlyozta, hogy a Románia területén tartandó számos hadgyakorlat kimondottan defenziv jellegű.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)
Teritékre került Victor Ponta korrupciós ügye az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága egyes néppárti európai parlamenti képviselő kérésére a június 8-ai, strasbourgi plenáris ülésén napirendre tűzte Victor Ponta korrupciós ügyének megvitatását. A csütöröki vitán részt vett Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is. Az ülés után Frans Timmermans a román közszolgálati rádió tudósitójának igy nyilatkozott: „Romániában lehetőséget kell teremteni arra, hogy a külünböző államhatalmak függetlenül dolgozhassanak. Nem kommentálom az egyéni eseteket, mint amilyen a miniszterelnök esete is, de mindenesetre az Európai Bizottság folytatja együttműködését Romániával az MCV-jelentés (Együttműködési és Értékelési mechanizmum jelentése, amely értékeli az igazségszolgáltatás terén elért eredményeket) gyakorlatba ültetéséért. Észrevételem szerin Románia az utóbbi két évben jelentős eredményeket ért el külöbőző területeken. Nem értek egyet a parlament és a birósági rendszer közötti nézeteltérésekkel, mivel ez nem tesz jót az államhatalmak egyikének sem”. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint a Ponta-ügyben a szabadságjogi szakbizottságban tartott vita után nem került sor szavásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Andrei Demeny – RADOR