Revista presei internaţionale – 27 iunie 2015

 Terorismul atacă din nou Franţa, dar şi alte două ţări. Liderii UE şi-au exprimat regretele pentru victimele a trei atacuri violente în Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi au subliniat că vor înfrânge terorismul, scrie EUObserver. În concluziile publicate după summit-ul european se arată că mediul de securitate în Europa s-a schimbat dramatic. Atacurile teroriste din Franţa, Tunisia şi Kuweit, care au lăsat în urmă un bilanţ sângeros pe trei continente, stârnesc noi temeri privind răspândirea influenţei jihadiştilor, atenţionează The New York Times. Atentatele au venit aproximativ în acelaşi timp şi la numai câteva zile după ce Statul Islamic anunţase asemenea operaţiuni în timpul sărbătorii musulmane Ramadan. ISIS a revendicat prima bombardare a unei moschei şiite în Kuweit, din ianuarie 2006, scrie The India Times, iar Kashmir Observer notează că Statul Islamic a ucis 145 de civili şi în oraşul sirian Kobane, al doilea mare masacru comis de grupare în Siria. Va dura o vreme, dar aviaţia americană împreună cu forţele locale vor alunga Statul Islamic aşa cum s-a întâmplat cu talibanii, crede Stratfor. Serviciile de informaţii americane caută conexiuni între atacurile din Franţa, Kuweit şi Tunisia, informează Miami Herald. Trei atacuri diferite, un singur suspect, titrează The Guardian. Chiar dacă nu există deocamdată dovezi ale unei coordonări, atacurile transmit un mesaj puternic. Teroriştii speră să dea impresia că pot lovi după bunul plac oriunde şi oricând, avertizează ziarul britanic. Statul Islamic şi-a creat propria monedă, anunţă Le Soir. În noiembrie 2014, Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic, aunţase că va avea loc marea revenire a dinarului de aur, a dirhamului de argint şi a firului de aramă. Şi pentru a sărbători «un an» de la prima sa declaraţie, monedele ar putea fi puse în circulaţie începând de luni, 29 iunie, relatează site-ul specializat în terorism, Terrormonitor.org. Obiectivul revenirii la această monedă este acela, cităm, de «a se elibera de sistemul monetar tiranic care conduce la mercantilism şi la opresiunea musulmanilor», potrivit Euronews. Pe Twitter, militanţii jihadişti au distribuit mai multe fotografii cu primii «dinari islamici», având ca simbol un spic de grâu. Un dinar de aur va valora 139 de dolari americani şi un dirham de argint va fi echivalentul unui dolar, scrie Le Soir.

Eurogrupul va lua azi decizii de maximă importanţă privind Grecia, anunţă EUObserver. Germania atenţionează că o ieşire a Greciei din zona euro va fi inavitabilă dacă nu se va găsi o soluţie în zilele următoare. Soarta Greciei trebuie să aibă prioritate în faţa oricărei strategii „constituţionale” a reformei Uniunii monetare, crede Diario de Noticias. Privind toată situaţia, rolul jucat în aceste zile de Comisia Europeană este mai vag şi mai timid. Dar păstrează expresii foarte puternice care, prin elasticitatea lor, ar putea găzdui orice conţinut. Creditorii s-au oferit să deblocheze un ajutor de cel mult 15, 5 miliarde de euro Greciei, notează Bloomberg.
The New York Times a relatat o schimbare seismică a planurilor NATO de a înfrunta Moscova. SUA trimit armament în ţările baltice şi în Estul Europei – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria, anunţă Boston Globe. La rândul său, Rusia susţine că are o armă gigantică pentru distrugerea dronelor de la 6 mile distanţă, scrie Business Insider. O unitate a puşcaşilor marini americani însoţită de tancuri, vehicule blindate şi artilerie va fi trimisă în Bulgaria în toamnă, ca parte a planurilor americane de a ajuta la reasigurarea aliaţilor din NATO, îngrijoraţi de acţiunile Rusiei, anunţă Stars and Stripes. Militarii şi armamentul vor ajunge la baza de antrenament Novo Selo, la începutul lunii septembrie, precizează ziarul american. (Cristina Zaharia)

RADOR – 27 iunie 2015