În Republica Moldova se deschid secţiile de votare în turul al doilea al alegerilor locale

În Republica Moldova se deschid la această oră secţiile de votare în turul al doilea al alegerilor locale. Scrutinul este decisiv pentru desemnarea primarilor din 457 de localităţi, după ce la primul tur, desfăşurat la 14 iunie, s-au ales primarii în 439 de localităţi. Sunt 1.200 de secţii de votare şi, după cum relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău, cea mai mare miză a alegerilor rămâne şi acum scrutinul din capitala Chişinău, unde este concentrată o treime din populaţia ţării.
Circa 1,9 milioane de alegători cu drept de vot din 457 de localităţi sunt aşteptaţi duminică la urne în Republica Moldova, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, pentru a-şi alege primarii. Potrivit mai multor experţi, lupta cea mare se va da pentru Primăria Chişinău, municipiu în care este concentrată o treime din populaţia ţării şi care asigură jumătate din PIB-ul Republicii Moldova. Pentru fotoliul de primar aici vor concura candidatul Partidului Liberal, actualul primar degrevat, proeuropeanul Dorin Chirtoacă, şi candidatul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, care pledează pentru o mai mare apropiere de Moscova şi pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan. Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova urmează a fi şi un punct de pornire pentru demararea negocierilor în formarea unui nou guvern, după ce Guvernul Gaburici a demisionat la 12 iunie. Reprezentanţii actualelor partide de guvernare, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, au declarat că vor invita la discuţii şi Partidul Liberal, o altă formaţiune proeuropeană din Parlamentul de la Chişinău, care a condiţionat reluarea discuţiilor cu finalizarea alegerilor.
În primul tur, partidele proeuropene au câştigat alegerile în două treimi din raioanele Republicii Moldova, în timp ce stânga prorusă ar putea crea majorităţi în cel mult două raioane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie)