2015. június 29

Rovana Plumb: a PSD nem szavazza meg Mihai Răzvan Ungureanu kinevezését a SIE élére

Rovana Plumb, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke a párt Országos Állandó Bürójának hétfői ülése után kijelentette, hogy a szociáldemokraták nem szavazzák meg Mihai Răzvan Ungureanu kinevezését a Külföldi Hirszerző Szolgálat (SIE) élére. Az ülés előtt Liviu Dragnea, a PSD politikai koordinátora megerősitette, hogy „a párt parlamenti tagjai nem szavazhatnak Mihai Răzvan Ungureanura, mert „nagyon nehéz lenne megindokolniuk gesztusaikat”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

A liberálisok derülátóak, hogy Mihai Răzvan Ungureanu jelölését megszavazza a parlament

A liberálisok szerint „probléma mentes lesz a honatyák mozgósitása arra, hogy megszavazzák Mihai Răzvan Ungureanu kinevezését a Külföldi Hirszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségébe”. Mint ismeretes Ungureanut e funkcióba Klaus Iohannis államelnök javasolta. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának elnöke pártja hétfői ülésének végén úgy nyilatkozott, hogy „ami Ungureanu támogatását illeti kialakult egy egyensúly, mivel a PNL, az RMDSZ és az UNPR (Románia Fejlődéséért Országos Szövetség) közölte, hogy megszavazza Ungureanu jelölését, mig a PSD, a Konzervativ Párt (PC) és a Liberális Reform Párt (PLR) kijelentette, hogy nem hajlandó támogatni. A szociáldemokraták szerint Ungureanu jelölése illegális. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

Az UNPR-PPDD fúziója

Gabriel Oprea, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) elnöke hétfőn bejelentette, hogy politikai alakulata egybeolvadt a Simona Man vezette Dan Diaconescu Néppárttal (PPDD). Az ez alkalommal mondott beszédében Gabriel Oprea kihangsúlyozta, hogy „az UNPR soha sem rejtette véka alá, hogy a «nyitott ajtók» pártja mindazok előtt, akik a nemzet érdekében tenni akarnak politikai téren, függetlenül attól, hogy folytattak-e vagy sem mostanig politkát, illetve függetlenül attól, hogy milyen politikai beállitottságúak”. A PPDD-vel való egybeolvadásról Gabriel Oprea leszögezte, hogy ez egy természetes folyamatként bontakozott ki, mivel a PPDD több parlamenti tagja már elég rég, hogy átigazolt az UNPR-be. Mint hozzáfűzte: jól ismeri a PPDD jelenlegi tagjait, akik – véleménye szerint – „szerény és szorgalmas emberek”. Az UNPR vezetője szerint sokat jelent az, hogy a szövetség új tagjai mostanig nem folyattak politikát. „Ők jobban érzékelik a társadalmi élet lüktetését, mivel saját közösségeikből jönnek és szoros kapcsolatokat ápolnak a szavazókkal. Igy, valamennyien tanulhatunk egymástól”, magyarázta Gabriel Oprea. Másrészt, az UNPR elnöke nemrég együttműködési megállapodást irt alá a Romániai Nyugdijasok Országos Szövetségével. „Elsősorban elvi megállapodás született, hiszen a politikának elvekről kell szólnia. A politikának a társadalom, az ország jövöjére kell utalnia. A nyugdijasoknak van a legnagyobb szükségük szolidaritásunkra, a tiszteletadásra és támogatásra”, hangsúlyozta Oprea az egyezmény aláirásakor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

A görögországi helyzet kevésbé hat ki Romániára

„Ez a hét rendkivül bonyolult lesz Görögország számára, de Románia szempontjából az esetleges hatások kevésbé lesznek  érzekelhetőek”, mondotta a román közszolgálati rádiónak Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank szóvivője. A görög pénzügyi válság miatt az európai és az ázsiai tőzsdék forgalma csökkent. Másrészt az Európai Bizottság egyetértett Tsziprasz kormányával, amely tőkekorlátozásokat rendelt el. A brüsszeli hatóságok szerint jogosak az intézkedések, még akkor is, ha megszegik a tőke szabad mozgására vonatkozó európai szabályokat. Több európai miniszter úgy vélte, hogy még van esély tárgyalni egy segélyprogramról, noha Görögországot szerdától a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. Görögorszég eurózónából való kilépése továbbra is napirenden szerepel. A tőkekorlátozások és a pénzfelvételi limit (a görögök napi 60 eurót vehetnek ki bankbetéteikből) hamarosan éreztetni fogja hatását. A görög gazdasági tevékenység csökkenése és a bankrendszer nehézségei nemsokára kihathatnak más országokra is. „Noha földrajzi szempontból közel vagyunk Görögországhoz, mégsem érinthet annyira minket, mivel Románia nem tagja az eurózónának és a román gazdaság széleskörű piaccal rendelkezik. Nem mondom, hogy valamelyest nem fog minket is érinte a görög helyzet, de nem vagyunk a vulkán kellős közepén”, mondotta Dan Suciu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

Médiakonferencia Bukarestben

A Román Rádió és az Ázsia-Csendes-óceáni Audiovizuális Unió (ABU) június 30-án és július 1-én Bukarestben konferenciát szervez, a “Media 2020 Bringing Media to the Future” témakörrel. A konferencián részt vesznek a médiaipar szakemberei, a közszolgálati és magánmédia vezetői, az ABU személyiségei, valamint más ázsiai, európai, amerikai és ausztráliai nemzetközi szervezetek képviselői. A konferenciát Bogdan Aurescu külügyminiszter jelenlétében nyitják meg. Ez az első konferencia, amelyre a világviszonylatban a legnagyobb audiovizuális kooperációs szervezet, az ABU, földrajzi térségén kivül kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

Július 1-től olcsóbbak lesznek a kompenzált gyógyszerek

Július 1-től olcsóbbak lesznek a kompenzált gyógyszerek. Az erre vonatkozó döntést kedden közlik a Hivatalos Közlönyben. Ugyanakkor hozzák nyilvánosságra a 20%-al kompenzált gyógyszerek listáját is. A gyógyszergyátrók szerint a kompenzálási százalék módositása és az újabb kompenzált lista nem takarít meg sok pénzt az egészségügyi költségvetésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

A képviselőház a román mezőgazdaság jelenlegi állapotát elemzi

A képviselőház plénuma a román mezőgazdaság jelenlegi álapotát elemzi. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakciójának kérésére sorra került vitán részt vesz Daniel Constantin tárcavezető is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)

Andrei Demeny