2015. június 30

A parlament mai szavazatától függ Mihai Răzvan Ungureanu kinevezése

Ma délután öt órától szavaz a parlament a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjének személyéről, miután a szolgálat működését ellenőrző parlamenti bizottság, illetve a képviselőház és szenátus védelmi bizottságai kvórum hiányában nem hallgatta ki a tisztségre javasolt liberális Mihai Răzvan Ungureanu-t. Mihăiţă Calimente a Külföldi Hírszerző Szolgálat működését ellenőrző parlamenti bizottság elnöke a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, sejtették, hogy kollégáik távolmaradásukkal igyekeznek majd akadályozni a munkálatokat, ám a bizottságok véleményezése csupán konzultatív jellegű, a döntő fél a parlament, így ma délután dől el, hogy a továbbiakban Mihai Răzvan Ungureanu vezeti-e a Külföldi Hírszerző Szolgálatot, vagy sem. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

A házi őrizet összesített időtartama nem haladhatja meg a 180 napot

A kormány sürgősségi rendelettel 30 napban szabta meg a bűnvádi eljárás idején elrendelhető házi őrizet felső határát, amelyet indokolt esetben többször meghosszabbíthatnak, de összesített időtartama nem haladhatja meg a 180 napot.A kormány mai ülésén hozott, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletét azzal indokolta, hogy május elején az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette és felfüggesztette a büntető eljárás házi őrizetre vonatkozó cikkelyét, mert az nem szabott meg felső határt a gyanúsítottak szabadságjogait korlátozó bizonyos bírósági intézkedésekre. Ezzel a joghézaggal magyarázható, hogy a nagy sajtóvisszhangú korrupciós ügyekben azokat a gyanúsítottakat, akiknél a bíróság nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatást, az utóbbi két hónapban többnyire bírósági felügyelet alá helyezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

12 százalékos fizetésemelést kap az oktatási intézmények kisegítő személyzete

A tanügyi segédszemélyzet javára történő fizetésemelésről tárgyalt ma a kormány.A kormány döntésének értelmében augusztus elsejétől 12 százalékos fizetésemelést kap az oktatási intézmények kisegítő személyzete. Rovana Plumb munkaügyi miniszter szerint az intézkedés 60 ezer alkalmazottat érint, 53.848-an a közoktatásban, 7.468-an pedig egyetemeken dolgoznak.A tárcavezető elmondta,  szeptembertől a tanügyben dolgozók 5 százalékos fizetésemelése is lehetséges lesz. Rovana Plumb mindemellett azt ígérte, hogy az állami alkalmazottak fizetése is emelkedni fog. Július elsejétől 75 lejjel nő az országos minimálbér egy tavaly meghozott rendelet értelmében, így eléri a bruttó 1.050 lejt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

Erdőőrség megalakításáról döntött a kormány

Erdőőrség megalakításáról hozott sürgősségi rendeletet keddi ülésén a kormány, amely így próbál gátat szabni az évi 8,8 millió köbméter fára becsülhető illegális erdőirtásnak. Romániában az évente kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül, hiszen a legálisan kivágott rönkáru csak 17,9 millió köbmétert tesz ki. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint ez a környezeti károkon túlmenően mintegy negyedmilliárd eurónyi anyagi veszteséget is jelent a országnak. Az új hatóságot az eddigi erdészeti és vadászati felügyelőségek átszervezésével, illetve személyi állományuk kibővítésével hozzák létre: így az eddigi 460 helyett 620 felügyelő fog őrködni afelett, hogy csak a törvényeket tiszteletben tartva lehessen fát kivágni Románia 7,4 millió hektárnyi erdejéből. Így egy-egy felügyelőnek az eddigi 16 ezer helyett 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia – mutatott rá közleményében a kormány. A környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján kifejezte reményét, hogy a parlament az őszi ülésszakban elfogadja azt a kormányzati törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltaná a faexportot. Az illegális erdőirtások ügye májusban kapott országos figyelmet, amikor a környezetvédők tüntetéseket szerveztek a famaffia ellen és az – államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött – erdészeti kerettörvény elfogadását sürgették. A megmozdulások hatására május végén a bukaresti parlament változatlan formában fogadta el a múlt szerdán ezt a jogszabályt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

Ismét rengett a föld Vranceaban

A Richter-skálán 4-es erősségű földrengés volt hétfőről keddre virradó éjjel Vrancea térségben – közölte az Országos Geofizikai Intézet. A rengés 21 kilométer mélyen következett be, az epicentrumhoz legközelebbi települések Egyedhalma, Mărăşeşti, Tecuci, Focşani és Oneşti. Idén Vranceában két erősebb, 4,6-os földrengés volt, januárban, illetve márciusban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

RADOR – Andrei Demeny