Alexis Tsipras a declarat că propunerile prezentate de instituţii sunt propunerile FMI, nu reprezintă interesele europene

Planul de asistenţă financiară pentru Grecia expiră astăzi, când Atena ar trebui să înapoieze o tranşă de 1,6 miliarde de euro din împrumutul acordat de FMI; credite de alte câteva miliarde de euro – bani pe care statul elen nu îi are – sunt scadente în următoarele săptămâni. Standard & Poor’s a retrogradat, ieri, ratingul Greciei şi a apreciat că există o probabilitate de 50% ca ţara să iasă din Zona Euro. Băncile greceşti şi bursa au fost închise, iar retragerile de bani din bancomate au fost limitate la 60 de euro de persoană pe zi. Totodată, guvernul a decis ca transportul public să fie gratuit pentru a evita o criză de combustibil. La Atena, cel puţin 20 de mii de persoane au manifestat aseară împotriva măsurilor de austeritate, iar premierul Alexis Tsipras, care, de asemenea, se opune reformelor cerute de creditorii internaţionali, a declarat că, în cazul în care la referendumul de duminică acestea vor fi aprobate de electorat, îşi va da demisia.
Reporter: Monica Chihaia – Nu sunt premier pentru totdeauna, a declarat, în interviul acordat postului public de televiziune ERT, Alexis Tsipras, întrebat ce se va întâmpla dacă oamenii vor spune la referendumumul de duminică „Da, acceptăm propunerile instituţiilor”. Chemat să răspundă dacă tranşa către FMI scadentă astăzi va fi plătită, şeful executivului de la Atena a răspuns: „Să ne dea acordul până diseară ca să o plătim”. Alexis Tsipras a adăugat că propunerile prezentate de instituţii sunt propunerile FMI, nu reprezintă interesele europene. Premierul elen a negat că a surprins partenerii şi responsabilii instituţiilor prin decizia de a organiza referendumul. Alexis Tsipras a subliniat că scopul referendumului este acela ca negocierile să poată continua. Cu cât mai puternic va fi respins acordul cu atât poziţia greacă în negocieri va fi mai fermă, a declarat oficialul elen.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie